Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå kommun i nytt avtalsbråk – genomförde otillåten direktupphandling

Timrå kommun ingick avtal utan att genomföra offentlig upphandling.
Men ärendet överklagades och nu har förvaltningsrätten sagt sitt i frågan.

Annons
Timrå kommuns avtal ogillas.

Det var i oktober förra året som Timrå kommun ingick avtal med ett lokalt företag. Upphandlingen gällde gruppbostäder och särskild service och stöd för funktionshindrade. Så kallad LSS-verksamhet.

Men avtalet överklagades av ett annat bolag som menar att det tecknade avtalet ska ogiltigförklaras och att en offentlig upphandling ska ske. Företaget som gjort överklagan anser också att de riskerar lida ekonomisk skada på grund av att ingen upphandling enligt lagen om offentlig upphandling (LOU) skett.

Läs också: Konkurrensverket slår ner på fem projekt i Timrå – bland annat den nya hängbron i deltat

Timrå kommun medger att avtalet slutits utan att det annonserats enligt gängse regler. Vilket innebär att kommunen genomfört en otillåten direktupphandling. Trots det vill kommunen att avtalet ska gälla fram tills dess att det går ut den 10 augusti i år. Till det åberopar hänsyn till ett allmänintresse. Skulle avtalet sägas upp så innebär det att fem personer i en gruppbostad och tre personer i en servicebostad skulle bli utan boende och det stöd de behöver, menar kommunen i ett yttrande till förvaltningsrätten.

Förvaltningsrätten slår fast att kommunen har det yttersta ansvaret.

Förvaltningsrätten i Härnösand har nu meddelat dom i ärendet. Rätten slår fast att kommunen har det yttersta ansvaret för att: "enskilda ska tillförsäkras en skälig levnadsnivå." Enligt rätten finns det heller ingen anledning till att omständigheterna ska omfattas av hänsyn till ett allmänintresse.

Sammantaget anser förvaltningsrätten att det saknas skäl för att godkänna avtalet och därför ska det förklaras ogiltigt.

Timrå kommuns avtal ogiltigförklaras av förvaltningsrätten.

Läs även: Timrå kommun får böta efter upphandlingsfel – billiga datorer blev dyr historia

■ ■ För mer nyheter om Timrå – följ ST Timrå på Facebook.

Mer läsning

Annons