Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå kommun vill ha resurser för att klara miljömål: "Omöjligt annars"

Timrå kommun profilerar sig som en eko-kommun och satsar på att nå flera miljömål till 2020. Men för Socialförvaltningen har det skapat problem. "Vi insåg nog inte konsekvenserna av målen helt enkelt", säger Ingeborg Melin, chef på Socialförvaltningen i Timrå.

Annons

När Timrå Kommun satte upp miljömål för åren 2014 till 2020 fanns två punkter gällande fordon med. Bränsleanvändningen på kommunens personbilar och lätta lastbilar ska minskas med 30 procent och 75 procent ska vara av förnybara drivmedel. Antalet kilometer för transporter ska minska med 20 procent.

Socialförvaltningen har sedan 2013 inte kunnat få fram den information som behövs för att kunna nå upp till de målen. Det gäller 66 bilar som används i tjänsten av äldreomsorgen.

– Det är omöjligt om vi inte får resurser. Bilarna saknar bland annat elektroniska körjournaler, säger Ingeborg Melin.

Läs också: Integration i verkligheten – vi vill skapa hopp ute på boendena

Enligt henne skapar det orimliga arbetsbördor för bland annat hemtjänstpersonal som gör många turer på en dag och personal inom hemsjukvården.

Timrå kommun har miljömål för bilar som används i tjänst. Vilka Socialförvaltningen har svårt att uppnå.

– Vi har ingen som ansvarar för det här området och som har kompetens vid till exempel upphandlingar av fordon. Vi tar hand om människor och inte bilar. Vi har varken tid eller rätt kompetens att ordna med det här, säger Ingeborg Melin.

Läs också: Nu börjar inflyttningen i modulboendet i Bergeforsen

De vill nu bland annat ha en ansvarig för bilarna, elektroniska körjournaler, hjälp vid upphandling av fordon och en policy för valet av transportmedel för arbetstagarna.

– Vi vill göra det rätt och riktigt men vi har inte resurserna. Det blir en stor administrativ belastning. Personalens uppdrag är att ta hand om brukarna och det är inte görligt att de ska sitta och logga varje meter de har kört för hand. Om vi har nått målet för hur långt vi får köra under ett år i november kan vi inte bara sluta åka ut till brukare och när det går larm, säger Ingeborg Melin.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.

Mer läsning

Annons