Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå satsar på att unga ska få jobb

/
  • Från vänster Jan Norberg (s),  socialnämndens ordförande, Christian Hedin, ungdomssamordnare och Hans Stenberg (s), riksdagsman som under gårdagen besökte olika arbetslöshetsprojekt i Timrå.

Nu ska det bli lättare för ungdomar i Timrå att få jobb. Det är i alla fall ambitionen när kommunen anställer en ungdomssamordnare.

Annons
Under måndagen gjorde Christian Hedin sin första arbetsdag som samordnare. Han kommer närmast från Sundsvall och jobbade då med att hjälpa människor med psykisk ohälsa.
I dag hamnar ungdomarna ofta mellan olika stolar vilket gör det svårare för dom att komma ut på arbetsmarknaden, säger han. Min ambition är att se till så att ungdomarna inte trillar mellan stolarna.
Under gårdagen fick han en grundlig inblick i hur arbetsmarknadsenheten i kommunen fungerar. Detta när han följde med riksdagsman Hans Stenberg (s) som gjorde ett besök i Timrå. Tillsammans med delar av arbetarkommunens styrelse träffade man människor på golvet.
Där vittnades det från många olika håll hur svårt det är att få ett fast jobb och hur systemen utnyttjas i vissa fall av privata arbetsgivare.
Då tar in och anställer någon på projekt med statliga bidrag och när det är slut får man gå och någon annan får tillfälligt jobb med nya bidra, var det flera arbetare som hävdade.
Socialnämndens ordförande Jan Norberg som var med ansåg att det vore bättre om kommunerna fick större ansvar för pengar från staten.
Det vore bra om pengarna riktades till kommunerna och inte till arbetsförmedlingen, säger han. Hos oss finns det hur mycket jobb som helst men inga pengar.
Christian Hedin får dock nöja sig med de resurser som finns i dag. Och han ser ett samarbete med arbetsförmedlingen som viktigt.
Det handlar om att jag ska hitta en meningsfull sysselsättning för ungdomarna, säger han. Till att börja med ska jag kartlägga vilka intressen som människor i åldrarna 16 24 år har och försöka hitta en lösning utifrån det.
Hans Stenberg lovade under sitt arbetsplatsbesök att regeringen ska ta fram pengar för att ordna fler jobb. Var och hur kunde han inte säga utan hänvisade till att det pågår förhandlingar med miljöpartiet och vänsterpartiet.
Däremot sade han att regeringen gjorde fel som lyssnade på ekonomerna och inte tog fram sysselsättningspaket för ett år sedan. Orsaken var att ekonomerna då varnade för en överhettning och stigande räntor.

Mer läsning

Annons