Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timrå tar strid mot länsstyrelsen

Byggnadsnämnden i Timrå överklagar länsstyrelsens beslut att tillåta en 3G mast i Rosböle. Det blir nu upp till länsrätten i Härnösand att avgöra ärendet.

Annons
Den var den 9 december 2004 som byggnadsnämnden beslutade att avslå ansökan från 3G Infrastructure Service AB. Bolaget överklagade beslutet till länsstyrelsen som undanröjde kommunens beslut och gav klartecken till mastbygget.
Länsstyrelsen stödjer sitt beslut på ett ärende som avgjorts i regeringen 1999. I det beslutet beviljades ett bygglov för ett torn och en bod 75 meter från närmaste bostadshus.
Den aktuella bygglovsansökan gäller två teknikbodar och en 72 meter hög mast. Enligt kommunens egna riktlinjer krävs ett avstånd på 300 meter för en mast som är högre än 40 meter.
Kommunen vill att länsrätten undanröjer länsstyrelsens beslut. Bland annat med hänvisning till kommunens riktlinjer. Byggnadsnämnden säger i sitt överklagande att i regeringens beslut fanns inga kommunala riktlinjer att ta hänsyn till.
Anledningen till 300 meters gränsen i Timrå, är att kommunen anser det viktigt att ta hänsyn till allmänhetens oro för strålning.
Fem fastighetsägare som bor mindre än 200 meter från den planerade masten i Rosböle har motsatt sig en byggnation.


Mer läsning

Annons