Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråbo häktad för krucifix-stölden

En 38-årig loppishandlare från Timrå misstänks nu ha hjälpt till vid stölden av det ovärderliga medeltida krucifixet i Skeppshamn. Han har redan erkänt att han sålde det på internet för en spottstyver, och i eftermiddag häktades han av Sundsvalls tingsrätt.

Annons
Enligt ST:s källor är 38-åringen sjukpensionär, men har under flera år drivit någon form av loppisverksamhet i Sundsvall och Timrå.
I förhör har han erkänt att det var han som förvarade det stulna krucifixet i åtta månader. Först i Sundsvall, sedan togs det med till Timrå när han flyttade dit.
Det var i den vevan han bestämde sig för att sälja det på Tradera, säger ST:s källa.
Han fick 2 875 kronor för kulturskatten. Priset fick köparen att ana oråd skulpturen har senare värderats till en halv miljonoch polisen kontaktades. Utredningen ledde till gripandet av en 53-årig spanjor som vistats olagligt i Sverige i många år. Han sitter häktad, och polisen utreder om han kan ha begått ännu fler kyrkstölder. Man undersöker också om 53-åringen kan ha kopplingar till den mystiska signaturen AKBR som i brev hotat bränna ner tio kyrkor och förstöra kyrkokonst.
Nu misstänker polisen att 38-åringen på något sätt varit delaktig även i själva stölden av krucifixet i Skeppshamn.
På något sätt, med råd eller dåd. Vi tror att 53-åringen måste ha haft någon med sig vid stölden, säger ST:s källa.
I går hämtades 38-åringen in till förhör. Men polisen tycker hans förklaringar verkar osannolika, och därför anhölls 38-åringen.
Han häktades senare av Sundsvalls tingsrätt, som misstänkt för grovt häleri.

Mer läsning

Annons