Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Trafikkaos när bron över älven repareras

Ett körfält är stängt och trafiken dirigeras via signaler.
Renoveringsarbetena kommer att ta minst en vecka och det kommer att skapa problem.
– Ta en annan väg, säger Gustaf Berglund, projektchef.

Annons

Det är övergångskonstruktionen mellan två brodelar på den gamla delen av Bergeforsbron som ska repareras. För att kunna utföra de arbetena så är man tvungen att stänga av ett körfält på bron. Det har skett genom att man placerat ut trafiksignaler och under rusningstrafik kommer det att bli problem med långa köer.

– Vi försöker hänvisa att åka runt och ta vägen via Stavreviken för att minska köbildningen i rusningstrafik, säger Gustaf Berglund, projektchef broreparationsgruppen vid Swevia som utför arbetet åt Trafikverket.

Under reparationsarbetena är det bara ett körfält öppet på Bergeforsbron.

Läs också: Trafikverket bygger om kritiserat räcke

Han förklarar också att det är normalt slitage som gör att underhållsarbeten måste utföras på brokonstruktion. Väg 331, som Bergeforsbron är en del av, är också en högtrafikerad väg med mycket tung trafik som gör att slitaget blir extra stort. Speciellt sker det genom spårbildning i vägbanan som blottlägger och därmed sliter extra på övergångskonstruktionerna.

I höstas så gjordes en insats på bron och då stängdes den av under ett dygn för att åtgärda felen. Det är det bästa sättet att genomföra arbetena och är också mest fördelaktigt ur arbetsmiljösynpunkt. Men det kan man inte göra den här gången eftersom det handlar om en större insats.

– Det är mer komplicerat nu och då går det inte att åtgärda så fort, säger Gustaf Berglund.

Under arbetet styrs trafiken via signaler och köer kommer att uppstå på den hårt trafikerade väg 331.

Läs mer: Bro hålls avstängd – bussturer påverkas

Hur länge arbetena på bron kommer att pågå är svårt att säga i nuläget eftersom man inte med säkerhet vet hur skadade övergångskonstruktionerna är.

– Vi tror och hoppas att det ska vara klart till början av nästa vecka men det är svårt att säga eftersom vi inte riktigt vet hur pass omfattande arbetet är, förklarar Gustaf Berglund.

Bergeforsbron består av en nyare och en äldre del. Den nyare delen byggdes under utskovsbygget. Den delen av bron stod klar och öppnades för trafik i slutet av september 2013.

Läs även: Klart för överfart på Bergeforsbron

Mer läsning

Annons