Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två tranor avlivas efter att ha trakasserat en gård i Söråker

En gård i Söråker har problem med två stycken tranor som, för andra året i rad, skadar husen på gården. Nu ger länsstyrelsen tillstånd till skyddsjakt på tranorna.

Annons

Tranorna har orsakat skada på byggnaderna på gården genom att de hackat på fönstren och sprutat avföring på husen. Länsstyrelsens naturbevakare har utrett situationen och misstänker att tranorna irriterar sig på sin egen spegelbild när de tittar mot en glasruta, vilket skulle vara orsaken till hackandet.

Flera metoder har redan testats för att skrämma bort tranorna. Men varken fågelskrämmor, tjutande sirener, blixtljus eller att fysiskt jaga iväg dem har haft en långvarig effekt.

Naturbevakaren har även satt upp spegelpyramider, som normalt brukar fungera för att få bort tranor vid till exempel potatisodlingar – men inte heller det har fungerat.

Länsstyrelsen anser att de förebyggande åtgärder som kan tänkas fungera har testats, men utan några resultat. Inte heller stängsel är ett alternativ då tranorna kan flyga över det och länsstyrelsen menar att ett stängsel skulle göra att husens ägare inte kan använda sin egendom på ett normalt sätt.

Därför beslutar nu länsstyrelsen att tranorna ska avlivas genom skyddsjakt. I motiveringen till beslutet står det att situationen är unik och att skadorna förmodligen kommer fortsätta så länge de här två tranorna lever.

Tillståndet för skyddsjakten gäller fram till 15 augusti.

Mer läsning

Annons