Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingbröder känner sig oskyldigt utpekade

/
  • Tvillingbröderna Lars och Bengt Nyh är besvikna på polis, åklagare och medier.– Vi känner oss oskyldigt utpekade. Det har varit en häxjakt, säger Lars Nyh.
  • Tvillingbröderna Lars och Bengt Nyh är besvikna på polis, åklagare och medier.– Vi känner oss oskyldigt utpekade. Det har varit en häxjakt, säger Lars Nyh.
  • Tvillingbröderna Lars och Bengt Nyh är besvikna på polis, åklagare och medier.– Vi känner oss oskyldigt utpekade. Det har varit en häxjakt, säger Lars Nyh.

Polisen misstänkte att de varit delaktiga i bankrånet Lars Nyh tipsade polisen om var bankrånarnas flyktbil fanns. Några timmar senare slog insatsstyrkan till hemma hos hans tvillingbror. –Varför gav sig poliserna på oss. Vi är ju oskyldiga, säger tvillingbröderna.

Annons
På torsdagsmorgonen vaknade Lars Nyh av att telefonen ringde. När han tittade ut genom köksfönstret såg han att det stod en BMW parkerad på gårdsplanen.
Jag gick ut och kollade, men det fanns ingen där. Jag trodde mig veta vem den tillhörde och efter en stund ringde den personen och sa att han fått fel på bilen men skulle komma och hämta den snart, säger Lars Nyh.
En stund senare gick man ut på radion med att det varit ett beväpnat bankrån i Liden och att rånarna flytt i en BMW.
Då kände jag på mig att något var fel. Jag misstänkte att bilen hade med rånet att göra, säger Lars Nyh.
Han blev orolig och åkte hem till sin tvillingbror Bengt Nyh i Söråker.
Lars Nyh berättade om sina misstankar för brodern och ringde därefter upp polisen.
De sa att de skulle kolla upp bilen.
Bröderna blev kvar i Söråker i några timmar och mannen som äger bilen kom på besök.
Han ville låna tjugo kronor till cigaretter, sedan åkte han igen, säger Lars Nyh.
Frågade du honom något om rånet?
Nej, det gjorde jag inte eftersom jag inte visste vad jag skulle tro. Han är inte den typen som gör något sånt. Jag tyckte det var polisens sak att kontrollera det, säger Lars Nyh.
När han kom hem på eftermiddagen vimlade det av poliser på gården och ett stort område var avspärrat.
Vi satte oss i köket och poliserna började fråga mig en massa saker. Jag visste ju inte vad som hänt, men jag berättade att jag känner ägaren till bilen. Efter ett tag ville poliserna att jag skulle följa med in till stationen, säger Lars Nyh.
Han tyckte att det var obehagligt och undrade varför de lade så mycket resurser på honom i stället för att leta efter rånarna.
Jag hann tänka mycket. På morgonen när jag var ut och kollade bilen öppnade jag dörrarna, så mina fingeravtryck fanns ju där. När bilägaren ringde bad han mig fixa till nummerplåten på bilen, vilket jag gjorde. Jag visste heller inte om rånarna gömt något. Vad skulle hända om poliserna hittade vapen eller stöldgods hemma hos mig?
I polisens anteckningar står det att Lars Nyh berättade att det var hans egen tvillingbror som utfört bankrånet tillsammans med ägaren till BMW:n. Klockan ska då ha varit 15.02.
Det är en lögn. Varför skulle jag sätta dit min egen bror. Det var ju jag som ringde till polisen och berättade att bilen stod hemma hos mig, annars hade de väl sökt än, säger Lars Nyh.
Strax därefter fattade polisen beslut om att Lars tvillingbror och ägaren till BMW:n skulle hämtas in till förhör.
Bengt Nyh var hemma i Söråker då telefonen ringde.
Det var en polis som sa att de ville prata med mig. Jag och en kvinna som fanns här uppmanades att gå ut ur huset, lägga nycklarna på bron och gå mot \"den röda lampan\". Det var skrämmande och förnedrande, säger Bengt Nyh.
Polisens insatsstyrka stod och väntade bakom en kulle längs vägen och piketbussen stod beredd en bit därifrån. När Bengt gick mot lampan mötte han en granne.
Det går inte att beskriva hur det kändes, säger han.
Han fick sätta sig i en bil och förhöret började.
De trodde nog att jag och brorsan planerat rånet tillsammans.
Sedan bar det av in mot stan och förhöret fortsatte timme efter timme. Vid 23-tiden fick Bengt åka hem igen, men han hade ingen aning om poliserna då trodde att han var inblandad.
Nästa dag vaknade bröderna och fick se rubriker, bilder och texter som beskrev vad som hänt dagen innan.
Det var så mycket fel. Vi har blivit utsatta för en häxjakt och folk i vår omgivning tror att vi är kriminella, säger en mycket upprörd Lars Nyh.

Mer läsning

Annons