Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tynderö fiskareförening vill muddra i kanalen – planerar en småbåtshamn

En ansökan om tillstånd är inlämnad till Länsstyrelsen.

Annons

Soluppgång över Tynderösundet en disig  oktobermorgon.

Muddringsplanerna ingår i fiskareföreningens idéer om en större turistutveckling för båtturismen och är en del av totalrenoveringen av Färja, det gamla fiskeläget vid bron.

– Vi skulle vilja göra en liten småbåtshamn inne i viken för att kunna lägga små båtar och vattenskotrar där, säger Harald Nordkvist frånTynderö fiskareföreningen.

Läs mer och se TV-klipp: Sommaridyll på träbåtens dag

Muddringen vill man göra i östra kanalen där det gamla salteriet står. Salteriet är i dåligt skick och planer finns på att riva det och bygga ett nytt.

– Det vill vi göra om till ett bed and breakfast. Kylhuset skulle man kunna göra om till ett kafé, det skulle kunna försörja en eller två personer och kanske ge möjlighet till instegsjobb för ungdomar, säger Harald och fortsätter:

– Vi har funderat på det här länge, men en sån här investering är svår för en privatperson, det behövs nog lite bygdemedel för att få igång det hela. Det är ju en verklig pärla och en attraktiv plats att vistas på. Det finns inte så många platser som har den här möjligheten.

På sikt vill man också muddra lite mer i Tynderökanalerna.

– Vattnet har blivit för stillastående så det håller på att växa igen. Det blir mer och mer likt en insjö så vi skulle behöva öka genomströmningen för att få in friskt vatten i kanalerna.

Mer läsning

Annons