Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unik satsning på Timrå gymnasium

Förra veckan invigdes ett fysiologilabb på Timrå gymnasium.
En investering som ger unika möjligheter för elever att forska runt egna testvärden.
– Vi bygger upp mycket runt fysiologi, så det här är toppen att använda i undervisningen, säger Peter Bergström.

Annons

Idén att skaffa ett fysiologilabb för att kunna använda den i skolarbetet föddes förra hösten. Många kurser innefattar fysiologi, och då ville man göra något som kopplar till eleverna och deras hälsa.

Syftet är att skapa en bättre hälsa och större kunskap och förståelse om sin egen kropp.

– Vi kan göra konditionstester, ämnesomsättningsanalyser eller till och med sova på löpbandet för att mäta vilometabolismen, säger Peter Bergström, naturlärare på Timrå gymnasium.

Se TV-klippet:

Peter Bergström skiner i kapp med solen när han får visa Timrå gymnasiums nya fyslabb.

Han berättar att blodanalyser och mjölksyrenivåer också är något man kan studera i labbet, och att många elever tycker att det är roligt att få se sina egna testdata som de kan analysera i laborativ form.

Gymnasiechefen Roger Åström får en genomgång av Brynja Gunnlaugsdottir. Kristin Olsson pinnar på med en puls på runt 200 slag per minut.

– Nu kan varje elev använda sin egen data utefter sina fysiska förutsättningar, och kan följa upp den senare. Vi kan bland annat göra studier om hormoner, nervceller, andningsapparaten och cirkulationen i hjärta och blodkärl. Det här passar så otroligt bra in i kurserna, säger Peter ivrigt.

Peter Bergström går igenom Kristin Olssons värden efter maxtesten som hon just gått igenom.

Kristin Olsson går andra året på natur. Till vardags är hon hårt satsande slalomåkare och därför van vid hård träning med mycket mjölksyra i benen. Idag springer hon på löpbandet för att demonstrera för resten av skolan hur tekniken funkar.

Kristin Olssons värden på pränt. Hon kommer nog ha en hel pärm full när hon tar studenten nästa år.Mårten

Elever passerar med cider i glasen och vissa ser onekligen imponerade ut av Kristins driv i stegen. Hennes hjärtfrekvens var uppe i 204 slag per minut, men trots det återhämtar hon sig väldigt snabbt och ser i det närmaste oberörd ut när hon säger hejdå och med lätta steg lämnar lokalen.

– Hon har fantastiska värden, det märks att slalomåkare hela tiden är vana att jobba hårt och kan pressa sig trots att benen är trötta, säger Peter.

Mer läsning