Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Wilma är Kenneths trygghet

/
  • – Wilma är fantastisk - hon har räddat mitt liv flera gånger, säger Kenneth Johansson.
  • Många Timråbor har sett paret Wilma och Kenneth på promenad. – Oftast får hon följa med överallt - även in i butiker, säger Kenneth.
  • Wilma i arbetskläder. Förbipasserande accepterar inte alltid detta, utan försöker ofta prata med hunden, vilket gör att hon störs i sin koncentration.
  • 29-årige Kenneth Johansson från Timrå försöker leva ett vanligt liv, trots epilepsin. Assistenthunden Wilma är en del av det livet.

Hennes neongröna täcke betyder jobb. Wilmas jobb är att hålla koll på husse och larma då epilepsianfall närmar sig. Dessvärre måste hon larma ganska ofta.

Annons

Wilma möter i hallen, skäller och nosar på besökare, alldeles som vilken hund som helst.

– Hon är lite vild för hon jobbar inte just nu, förklarar Kenneth Johansson, som haft en slingrande väg att träna sin treåriga assistenthund Wilma, en blandrastik med egenskaper från bordercollie, amstaff och Alaskan Malamute.

– Egentligen är de här raserna inte de allra bästa, det har gått upp och ner kan man säga. En amstaff kan vara tjurig – men det kan jag också... Det finns förslag på att förbjuda så kallade kamphundsraser att bli assistenthundar, men Wilma är redan certifierad, och det fungerar bra – hon larmar till och med då hon inte jobbar.

Wilma vakar över omgivningen – och sin husse. När hon bär sitt täcke signalerar det till henne och omgivningen att hon är har en viktig uppgift. På täcket står det assistenthund i arbete.

– Men det verkar som omvänd psykologi. Ofta säger förbipasserande, med förställd röst: "Och dig får man inte prata med, nej, dig får jag inte prata med..." Wilma reagerar på deras pipiga röster – och distraheras, säger Kenneth, som önskar att Wilma ska få jobba i fred.

Kenneth, som haft epilepsi sedan barndomen, tvingades för fem år sedan gå hem från jobbet då anfallen kom allt tätare. Tack vare Wilm kan han röra sig kortare sträckor ensam utomhus, och hon följer med Kenneth snart sagt överallt. Sannolikt kan Wilma fortsätta jobba tills hon blir 9-10 år.

– Vissa dagar får hon jobba 4-5 timmar i sträck, men blir då helt slut. Jag måste börja träna en ny hund om några år, så Wilma kan pensioneras och få vara en vanlig hund under sina sista år. Då blir det nog en labrador, de är de vanligaste assistanshundarna, säger Kenneth, som inte kan tänka sig ett liv utan Wilma:

– De flesta affärsinnehavare tillåter att jag tar med henne - hon är ju en arbetande hund och enligt lagstiftningen bör de få följa med in. Flera gånger har jag varit på väg ut på gatan under ett anfall, då har Wilma motat mig tillbaka - och räddat mitt liv. Hon är en trygghet både för mig och min sambo och följer med överallt.

Mer läsning

Annons