Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Yxmannen i Fagervik nekar – menar att polisen sköt oprovocerat

Mannen, som är i 65-årsåldern, ska ha viftat med en yxa och huggit mot polishunden. Själv påstår han nu i tingsrätten att han bara försvarade sig mot hunden. Att han inte ens visste att det stod poliser i trappan.

Annons

TV-klippet: Torsdag den 4 augusti hölls rättegång mot den man som blev skjuten i magen av polis i Fagervik i början av juli.

Läs också: Aggressiv man skjuten av polis i Timrå – förd till sjukhus

Den 8 juli i år kallades polisen till Fagervik för att hjälpa till med ett handräckningsärende. Det slutade med att en av poliserna avfyrade sitt vapen tre gånger, ett skott träffade den misstänkte gärningsmannen i magen.

Mannen som bodde i huset upplevde hade slagit larm eftersom han upplevde att hans vän hade börjat bete sig underligt och aggressivt. Vännen uppgavs må dåligt och behövde eventuellt vård. Dessutom kunde han ha en kniv på sig enligt inringaren.

Polisen var på plats på tre minuter, väl där hittade de inte mannen. De sökte igenom nedervåningen på huset med polishunden och ropade upprepade gånger på mannen. När de hörde ett ljud från övervåningen skickade de upp hunden först.

Polisen spärrade av efter skotten.

Läs också: Nu inleds rättegången mot mannen som sköts av polis i Fagervik

Den ene polisen berättade i tingsrätten att när de stod i den smala trappan på väg upp kom mannen ut från sovrummet med en yxa höjd över huvudet, nära kollegans huvud. Polisen trodde att mannen skulle döda kollegan.

Men sedan vände han sig om och högg efter något på golvet, jag tror att det var hunden, sa polisen som sköt.

Hundföraren som stod närmast mannen upptäckte yxan och backade då ner några steg. Då fick kollegan fritt skottläge. Tre skott avlossas och mannen träffas av ett skott, i magen. Han fördes sedan till sjukhus.

– Det är klart att det varit jobbigt, jag hade ju helst sluppit skjuta. Jag hade hellre använt pepparsprej eller någon annan metod. Men jag hade inget val, sa polismannen som sköt.

Läs också: Mannen som sköts av polis gjorde utfall med yxa – försökte döda polishund

Yxan som användes, bild från förundersökningen.

Mannen har uppgett att han inte var berusad, att han inte mådde dåligt och inte var aggressiv.

– Jag låg och sov och så kom en hund och högg mot halsen och skrevet. Jag föste bort den men den kom tillbaka, sa mannen under rättegången i Sundsvalls tingsrätt.

Åklagare Karin Everitt menar att det inte stämmer med den utsaga mannen lämnade på sjukhuset, då ska han ha sagt att hunden bara nosade på honom.

Enligt mannens försvarsadvokat Erik Hansson var det ett förhör som var förvirrat på grund av skottskadan och mannen svarade irrationellt på flera frågor.

– Han ser det som att han försökte skydda sig mot en hund och när han gjorde det blev han nedskjuten. Han såg inte ens att det stod poliser i trappan, sa advokat Erik Hansson.

Läs också: Polisen som sköt yxman i Fagervik: "Att vi hade hunden gör att vi lever i dag"

Enligt hundföraren är hunden tränad att bara bita när hundföraren eller hunden själv blir angripen, annars ska hunden bara skälla.

– Enligt min uppfattning träffade yxan. När hunden sprang mot mig i trappan så fick jag fullt med blod på mig, men det visade sig senare att hunden inte fått några sårskador. Men den hade bitit sig i tungan och det måste ha varit där allt blod kom i från, sa hundföraren.

Hunden var öm efteråt och haltade på ett ben i två veckor men är nu återställd. En polishund kostar mellan två och trehundra tusen kronor, så därför åtalas mannen inte bara för grovt hot mot tjänsteman, utan också för försök till grov skadegörelse.

Åklagaren anser sig ha god bevisning.

– Vi har två vittnen, varav ett har varit till viss del inblandad i det här, och så har vi polisernas berättelser. Jag upplever att bevisläget är gott, sa Karin Everitt.

Försvaret är lika övertygad om en friande dom.

– Jag uppfattar det så att det inte finns något som säger emot vad min huvudman säger. Jag tror läget är ganska gott att han blir frikänd, det är det vi arbetar för, sa Erik Hansson.

En förundersökning pågår också mot poliserna, för att avgöra om något fel har begåtts under insatsen.

Mer läsning