Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråbo får ersättning för lidande efter för långt fängelsestraff

Mannen dömdes till fängelse.
Sedan sänkte hovrätten straffet och nu får Timråbon ersättning.

Sundsvalls tingsrätt dömde mannen till fängelse i ett år för bland annat skattebrott. Mannen avtjänade straffet mellan den november 2009 och juli 2010 då han blev villkorligt frigiven.

Läs om det här: Begär ersättning efter fängelsestraff

Men mannen fick straffet sänkt efter det att ha beviljats resning i den högre rättsinstansen hovrätten. Det medförde att tingsrätten sänkte påföljden till åtta månaders fängelse.

Efter det så lämnade mannen via sin advokat in en ansökan om ersättning till Justitiekanslern. Han yrkade på ersättning för förlorad arbetsinkomst på drygt 100 000 kronor samt ersättning för kränkning på sammanlagt 110 000 kronor.

Fler som krävt ersättning: Frihetsberövad söker ersättning

Justitiekanslern godkänner en ersättning på 31000 kronor. Då har Justitiekanslern tagit med att tingsrätten vid bestämmande av fängelsestraffets längd till viss mån blivit kompenserad för rättighetskränkningen.

Han fick ersättning: Får ersättning efter tid i häkte

När det gäller ersättningen för förlorad arbetsförtjänst så vill Justitiekanslern ha in handlingar som styrker vilken typ av anställning mannen hade vid tidpunkten för frihetsberövandet.