Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråbo har stora planer för solpaneler – blir en av de största satsningarna i hela Norrland

Solpaneler placerade på samtliga sex hustak. Det är AB Timråbos vision när det gäller husen på Skogsvägen i centrala Timrå. Skulle projektet bli verklighet så blir det en av de största satsningarna på solenergi i hela Norrland.

Det kommunala bostadsbolaget AB Timråbo har stora planer på att placera solceller på fastigheten längs Skogsvägen i centrala Timrå. Just nu håller bolaget på med att lägga ut anbudsförfrågan på projektet som skulle passa utmärkt i området.

– Det är bra läge på husen och det är bra tak att montera solpaneler på och blir det av så tror jag det blir en av de största satsningarna på solenerig i hela Norrland, säger Lotta Björklund, vd AB Timråbo.

Läs mer: Höga hus ska råda bot på bostadskrisen i Timrå

Det handlar om de sex röda höghusen i hyresfastigheterna på Skogsvägen. Det man gör nu är att utreda om det är ekonomiskt genomförbart och att satsa på delar av huskropparna anses inte som realistiskt.

– Det vi tittar på att är att göra alla sex huskropparna och då blir det ett ganska stort projekt och lönsamheten blir bättre ju större det är, säger Lotta Björklund.

Läs också: Sandberg tackar rivningarna för trendbrottet

Satsningen på att använda miljövänliga energialternativ i kommunen har också varit en politisk fråga under en tid. För ungefär ett år sedan så diskuterades solcellsalternativet i kommunfullmäktige och nu vill det kommunala bostadsbolaget göra slag i saken.

Läs även: Timråbos nya hyror klara – så stor blir höjningen

På Timråbo så jobbar man mycket med att sänka energiförbrukningen och då är just solpanelaer ett alternativ. Lotta Björklund förklarar att det enda sättet att reda ut om det är ekonomiskt möjligt att genomföra ett projekt av den här sorten.

– Vi måste ta in offerter för att se om det är ekonomi i det hela och i slutändan är det ett styrelsebeslut.

Solpanelerna skulle ge fastighetsel och el till hyresgästerna i de 177 lägenheterna på Skogsvägen. Om cirka en månad räknar företaget med att man vet hur arbetet med solpanelsatsningen kommer att gå vidare. Men när det kan bli klart för en eventuell byggstart är inte fastslaget ännu.

– Antingen så prioriterar vi det under hösten eller så blir det start till våren, säger Lotta Björklund.