Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråbon som försökte sälja en leopard på Facebook överklagar – känner sig oskyldigt dömd

En man dömdes i augusti för artskyddsbrott efter att han försökt sälja en uppstoppad leopard på Facebook. Nu överklagar han domen med argumentet att han bara hade delat bilden på leoparden i en grupp – och alltså inte haft avsikt att sälja den.

Mannen, som är från Timrå kommun, lade ut den uppstoppade leoparden till försäljning i en grupp på Facebook i vintras. Polisen upptäckte mannens annons i en kontroll och då uppdagades brottet.

Djuret var preparerat någon gång efter mars 1947 och uppstoppade djur från den tidsperioden är förbjudna att sälja. Leoparder är dessutom en skyddad djurart.

Mannen menar däremot att leoparden är från 30-talet och köpt i en antikhandel utomlands.

I augusti dömdes han till böter för artskyddsbrott. Rätten ansåg att han av oaktsamhet hade annonserat ut djuret utan att ansöka om intyg hos Jordbruksverket. Det har inte heller bevisats att leoparden stoppades upp före mars 1947, vilket mannen hävdar.

Mannen har nu överklagat tingsrättens dom. Han menar att den inte alls låg ute till försäljning utan att han bara delade bilden i en grupp för människor som gillar uppstoppade djur.

Han skriver i sin överklagan att en man frågade om leoparden var till salu och mannen svarade då: "Att det kan tänkas till rätt pris". Men menar att han ändå inte hade annonserat ut leoparden.

Mannen skriver även att aldrig ansökte om intyg hos jordbruksverket för att leoparden är från 30-talet och då ska inte det behövas. Han säger att känner sig oskyldigt dömd.

FLER NYHETER:

Budet gick ur bilen för att dela ut tidningar – då stal någon postbilen

För Plus-kunder: Bluffenkät skickas ut till företagare i länet – Micke nära att luras på tusentals kronor

Kevin Walker i löddrig utmaning i Fångarna på fortet – se klippet här

För Plus-kunder: 71 miljoner – här är glädjebeskedet som förändrar allt för Sundsvalls nya resecentrum

■ ■ Ladda ner vår app till Iphone eller Android – få senaste nytt direkt i mobilen.