Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Timråfamilj fick Skvader som familjevapen

/
  • Familjens Kühnes familjevapen som vi kanske i framtiden får se på produkter som till exempel whiskey.
  • Sibylle Menzel-Kühne och Mikael Kühne har fått eget släktvapen. Det tog ett och et halvt år för ansökan att gå igenom.

Det är inte alla som får ett nytt släktvapen godkänt. Det har familjen Kühne i Lunde lyckats med.

– Ett och ett halvt år tog det, säger Mikael Kühne.

Annons

Och det är inte vilket vapen som helst. I vapnet finns en skvader. Det vill säga en korsning mellan hare och tjäder. Anledningen är bland annat en skröna som berättar att Skvadern sköts i Lunde.

Skvadern har sitt ursprung i en jakthistoria. Håkan Dahlmark var flottningsinspektor på Lövudden vid Indalsälvens mynning och jägare. Han berättade gärna jakthistorier. En av dessa handlade om en bevingad hare som han skulle ha skjutit under en jakt i Lunde 1874.

– Vi lägger oss inte i skvadern som finns på Norra Berget. Det är Sundsvalls skvader.

Mikael Kühne har gjort en del egna forskningar med anledning släktvapnet. Hans familj har en historisk koppling till Lunde. En anfader var jägmästare och en annan var skogsvaktare.

– Jag har också letat uppgifter i privata arkiv och flottningsarkiv och hittat uppgifter som inte varit i dager.

Det har nu upprättats en minnesplats för Skvadern i Lunde där familjen Kühne bland annat driver ett kafé. Förutom att familjen har ett egen släktvapen så finns det också vissa affärsmöjligheter. Här jobbar familjen tillsammans med CH produkter i Hässjö.

Annons