Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråforwarden om sviterna efter hjärnskakningen: "Bara att gå och handla kan vara en jobbig grej"

I mitten av januari drabbades Timrå IK:s Oscar Johansson av en hjärnskakning och har varit ur spel sedan dess.
Nu berättar han om smällen, hur han mår i dag – och att han inte kommer spela mer ishockey den här säsongen.
– Bara att gå till Ica och handla kan vara en jobbig grej att göra, säger han.

Annons

Det var i matchen mot Mora i mitten av januari som Oscar Johansson fick en smäll mot huvudet.

Läs mer: Duon missar mötet mot Asplöven

– Smällen kom ganska rakt mot käken och kinden, och var inte så hård. Jag har fått värre, men jag blev lite omtöcknad, säger han i dag.

– Några dagar efteråt kände jag att det inte blev bättre, utan snarare sämre, fortsätter han.

Det konstaterades att Johansson ådragit sig en hjärnskakning, och en månad senare har han fortfarande inte börjat träna.

– Några dagar i veckan går jag korta promenader. När jag tar det lugnt är det rätt okej, men man märker snabbt vad som inte fungerar. Jag försöker vara smart och har jag saker att göra försöker jag sprida ut det och inte göra allt på samma dag, säger han.

Forwarden jobbar i vanliga fall på Timrå IK:s kansli när han inte spelar ishockey.

– Lite har jag försökt jobba, framför allt med planeringen av Hockey of hope. Men det fick jag släppa helt förra veckan.

Även vardagliga saker som att gå till affären och handla kan vara en utmaning.

– Framför allt så märks det av att man blir trött och har svårt med fokus och koncentration. Går jag på Ica och handlar och letar efter en vara så måste jag koncentrera mig mer än vanligt. Sådant är jobbigt, allt tar längre tid, berättar han.

Oscar Johansson har haft problem med hjärnskakningar tidigare i karriären, och därför är man extra försiktiga den här gången. För ett par veckor sedan gjorde han en skiktröntgen.

– Den visade ingenting, och det är bra. Vi har bestämt att ta det otroligt försiktigt. Jag har daglig kontakt med det medicinska teamet i klubben, och har även kontakt med de som hjälpte mig förra gången jag hade samma problem, säger han.

Tror du att det blir mer spel den här säsongen?

– Man kan nog räkna ut att det inte blir så eftersom det gått en månad och jag inte har tränat någonting. Det är några veckor kvar av grundserien och sedan några veckor till om vi spelar vidare. Även om det skulle bli bättre så hinner jag inte komma tillbaka i speldugligt skick.

Tidigare den här säsongen tvingades Johansson lagkamrat Alexander Lindgren avsluta karriären då han drabbats av ännu en hjärnskakning. Oscar Johansson väljer att inte fundera på när han kan vara tillbaka på isen i dagsläget.

– Just nu är det viktigare att må bra och kunna göra saker som vanligt. Man får ha tålamod och inte stressa. Jag känner mig piggare än tidigare och orkar lite mer, säger han.

Läs mer: Timrå IK:s center avslutar karriären efter hjärnskakningarna

Timråspelaren mår bättre än vad han gjorde för att par veckor sedan, men är fortfarande påverkad av sviterna efter hjärnskakningen. När han kommer att må bättre går inte att svara på.

– Det är otroligt påfrestande mentalt. Det kan handla om en vecka eller en månad innan det känns bättre, och det är jobbigt att inte veta. Just att inte veta gör att det blir en psykisk stress och oro som är otroligt jobbig att hantera. Man får ta varje dag som den här och hoppas att man ska vakna och må bättre varje morgon, säger Oscar Johansson.

Läs mer: Efter 15 hjärnskakningar – nu meddelar stjärnan slutet som hockeyspelare

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK, GIF Sundsvall eller Sundsvall Hockey. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.