Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråikonen Kimmo Kapanen om varför han lämnade klubben, livet nu och en återkomst: "Jag vill hjälpa Timrå"

Han är en av Timrås största spelare genom tiderna och Kent "Nubben" Norberg ser honom som sin bästa värvning någonsin.
Sporten träffade ikonen Kimmo Kapanen i Helsingfors för en lång intervju om Timråtiden, ledproblemen och en eventuell återkomst.
– Om jag blir erbjuden ett jobb av Timrå kan jag tänka mig det, säger han och ler.

Läs också: Så svarar Timrå IK:s sportchef på Kimmo Kapanens oväntade förslag

Han är en upptagen man, Kimmo Kapanen. När han inte agerar sportchef i moderklubben Kalpa är han med och utvecklar Champions Hockey League. Det är inte många timmar över för en av Timrås största spelare genom tiderna.

Det märks inte minst när jag ska boka en intervjutid med honom. Kimmo vill ställa upp för sin gamla lokaltidning. Frågan är bara hur han ska hitta tid.

Till slut ser han en öppning.

– Jo, jag är i Helsingfors i för JVM-kvartsfinalen mellan Finland och Kanada. Vi kan ses efteråt innan vi åker hem till Kuopio igen, säger han glatt.

Tio minuter efter Finlands kvartsfinalseger ses vi i Hartwall Arenas katakomber. Vi står utanför en korvkiosk och de 13 500 personer som är på plats vill ta sig hem. Det är trångt och mycket folk, men Kimmo ler.

– Wow, vilken match. Riktigt mäktigt, säger Kimmo som har sin brorson Kasperi Kapanen i JVM-laget. Killen som senare ska bli hela Finlands hjälte när han avgör finalen mot Ryssland.

Det vet vi inte då, när vi står och ska snacka Timrå, ledproblem och Kimmos liv i dag. Efter ett par artighetsfraser kommer vi in på Timrå IK.

Kimmo skiner upp.

– Det var absolut min bästa tid som hockeyspelare och familjen trivdes väldigt bra i Timrå. Klubben tog emot oss med öppna armar direkt när vi kom dit och hjälpte oss med allt möjligt. Det var helt perfekt.

Ni kan säkert storyn, men vi tar det från början.

Kimmo Kapanen ansluter till Timrå på ett try out-kontrakt i december 2001. Han har då endast spelat 12 matcher för Iserlohn Roosters i tyska DEL och upplever sin tuffaste period i hockeykarriären.

Timrå och sportchefen Kent "Nubben" Norberg blir räddningen.

– Ja, på ett sätt var det så. Det var nog på två vis. De räddade min karriär och samtidigt hjälpte jag nog dem litegrann. Det var bra för båda sidor tror jag, säger Kimmo ödmjukt.

Debuten sker hemma mot Luleå dagen efter att han kritat på kontraktet. Timrå är där och då i ett pressat tabelläge och lagets målvakter Phillipe DeRouville och Fredrik Andersson har varit allt annat än bra. In kommer 27-årige Kimmo Kapanen. Utfryst och ifrågasatt i Tyskland.

Timrå vinner matchen med 3-2 och Kapanen är en av hjältarna.

– Det var väldigt speciellt med Timrås fans. Jag var inte van vid ett sådant tryck och redan i första matchen mot Luleå var det ett helt sjukt tryck bakom mig. Det var något nytt för mig och eftersom jag kände stödet från supportrarna ville jag spela bra för dem. Jag ville visa vad jag kunde. De gav mig mycket energi, minns han tillbaka.

Kimmo tar över förstaspaden och räddar senare samma säsong klubben kvar i Elitserien efter att ha storspelat i kvalserien. Samma vår står det klart att supertalangen Henrik Zetterberg lämnar Timrå för Detroit Red Wings i NHL.

Inte helt oväntat tippas Timrå hamna i botten av tabellen kommande säsong. Den sparkade Djurgårdstränaren Kent Johansson har anställts och ses av många experter som ett stort frågetecken. Dessutom ifrågasätts flera av Kent Norbergs nyförvärv.

Men säsongen blir en total succé för Timrå. Klubben slutar trea i grundserien, slår ut Luleå i fyra raka matcher innan det tar slut mot blivande mästarna Frölunda i semifinalen.

Och bäst av alla är Kimmo Kapanen.

– Jag har många fina minnen från Timråtiden, men första säsongen med "Lill-Kenta" (Kent Johansson) är nog det bästa minnet spelmässigt. Alla tippade oss i botten av Elitserien och ingen trodde på oss, men vi slutade trea i grundserien och gick långt i slutspelet. Det var min bästa säsong någonsin. Det var så mycket positivt som hände i Timrå under min tid. Vi fick en ny arena, det var storpublik varje gång och vi spelade bra hockey. Trycket där var helt otroligt, berättar Kimmo som har ett annat speciellt minne som han än i dag brukar blicka tillbaka på.

– Det absolut bästa minnet för mig var när jag kom tillbaka efter en lång skadeperiod i slutet av januari under min sista säsong. Det var magiskt när laguppställningen lästes upp innan matchen och sättet fansen välkomnade tillbaka mig. Det var väldigt, väldigt känslosamt. Jag har verkligen inget negativt att säga om Timrå, jag njöt hela tiden när jag var där.

Den där skadeperioden skulle senare visa sig bli en av anledningarna till att Kimmo Kapanen blir tvungen att lägga skridskorna på hyllan. Efter succésäsongen 2002/2003 börjar Kimmos höfter krångla under sommaren.

Han har ont. Och han har stora problem att träna. Men till slut hittar Timrå och Kimmo en lösning.

– Smärtan bara kom och det gjorde jävligt ont hela tiden. Det var efter första säsongen med "Lill-Kenta" som ledproblem började. Det var riktigt, riktigt illa under sommaren där och jag hade väldigt stora infektioner i höfterna. Det började då, men vi hittade en medicin som hjälpte. Men det var extremt tungt och tufft att spela och träna. Jag behövde vila mycket mer än tidigare och jag började tappade motivationen då, säger Kimmo som erkänner att skadorna låg bakom att han till slut valde att bryta med Timrå.

– Det var därför jag ville lämna Timrå också. Jag var inte den Kimmo som jag varit tidigare. De gav mig så mycket och när jag inte klarade av att betala tillbaka för deras förtroende ville jag lämna. Jag visste att jag inte kunde spela som jag gjort tidigare. Det var tufft.

Hur mår du i dag?

– Jag har fortfarande problem. Det är inte lika farligt nu, men jag kan inte jogga över huvud taget. Det är höfterna som det känns värst i, men det är hyfsat stabilt nu. Jag kan gå på gymmet och göra övningar där. Jag spelade en veteranmatch när brorsan Samis (finsk hockeylegendar) tröja lyftes i vår arena i somras och det var första gången på många, många år som jag spelade hockey. Jag kan vara utespelare, men det är svårare att stå i mål. Det gör för ont och jag skulle behöva vara i mycket bättre form om jag skulle ställa mig i målet.

Har du funderat på att operera höfterna?

– Nej, jag vill inte det nu. I framtiden måste jag operera höfterna, men jag hoppas att det är 10-15 år bort. Jag har brosk på båda höftlederna så något måste jag göra.

Efter lockout-säsongen 2004/2005 lämnar Kimmo Kapanen Timrå. Sammanlagt blir det 132 matcher i den rödvita tröjan.

Elva år senare ses han fortfarande som en av klubbens största och i en intervju med Kent Norberg nyligen lyfter Timrås sportchef fram Kapanen som sin främsta värvning någonsin.

– Jag har tagit in två spelare genom åren som gjort stor skillnad, och det är Kimmo Kapanen och Johnny Pohl. Kapanen kom på try out när vi var tvungen att byta målvakt. Han kom in och vände det för oss, säger "Nubben".

"Sannylainen!", skriker Kimmo. Det är Sanny Lindström som springer förbi i Hartwalls korridorer. En av alla spelare Kimmo lärde känna under sin tid i Timrå. Flera håller han än i dag kontakten med.

– Det är kul att träffa de tidigare Timrågrabbarna. Jag och Sanny träffades under VM i Prag förra året och drack några öl och snackade gamla goda tider. Sedan pratar jag fortfarande med många av de finländska spelarna, som Kalle Koskinen, berättar Kimmo.

Sanny Lindström är inte ensam om att hälsa på Kimmo. Under vår 15 minuter långa intervju stannar flera personer till och vill hälsa, ta bilder och småprata med honom. Kimmo är, minst sagt, populär trots att det snart är åtta år sedan han slutade spela hockey.

Sedan karriären tog slut 2008 har han varit verksam i Kalpa i diverse roller. Han började som målvaktstränare, var general manager i två år innan han 2013 accepterade jobbet som sportchef.

Ett jobb som kräver enormt mycket tid. Därför har Kimmo inte kunnat besöka Timrå så mycket som han egentligen skulle vilja. I dag är det två år sedan han senast var i - som han kallar det - "sitt andra hem".

Han följer dock klubben från sitt hem i Kuopio. Och han lider med alla i och runt om Timrå som fått gå igenom flera tuffa år.

– Det är tungt och tråkigt att de haft ekonomiska problem. Jag vet inte vad man kan göra nu, men jag har hört att det blivit lite bättre och att de fått sälja arenan. Det är många personer som gjort ett fantastiskt jobb att rädda Timrå. Jag hoppas vi kan hjälpa till på något sätt. Vi har inga pengar att ge, men vi kanske kan spela någon träningsmatch för att Timrå ska få in pengar. Det skulle jag absolut kunna tänka mig.

Skulle du kunna återvända till Timrå?

– Om jag blir erbjuden ett jobb kan jag tänka mig det, säger han och ler.

Är det så?

– Ja, varför inte?

Som sportchef då eller vilken roll tänker du?

– Just nu är det ju "Nubben" som är sportchef, men vem vet i framtiden. Jag måste bara förbättra min svenska, säger Kimmo och skrattar.

Den är ju riktigt bra, tycker jag.

– Haha, hockeysnacket går bra. Men det andra snacket måste jag nog förbättra.

Men du skulle kunna tänka dig att hjälpa Timrå i någon slags roll?

– Absolut. Jag vill hjälpa Timrå. Frågan är bara hur.

Där hör ni, Timrå. En av klubbens största någonsin vill tillbaka till "sitt andra hem". Han väntar bara på samtalet.

MISSA INTE: Håll koll på ditt favoritlag i mobilen – få pushnotiser när vi skriver om Timrå IK. Ladda ner ST:s nya app till Iphone eller Android.

LÄS MER: Ett år sedan Timråkrisen – så minns nyckelpersonerna de galna veckorna