Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråpartiet: Kommunens stora takytor lämpar sig väl för solceller

I Sverige råder goda förutsättningar för att producera el med solceller. Vi har samma solinstrålning som Tyskland, som i dag är världsledande inom solproduktion. Under mandatperioden har vi märkt att det finns andra partier i kommunen som vurmar för vindkraft men Timråpartiet tror att solkraft är framtiden. Timrå kommun och de kommunala bolagen som AB Timråbo äger avsevärda takytor som lämpar sig väl för solcellsinstallationer. En viktig fördel med solceller är att dessa är i princip helt underhållsfria och de levererar el i 30-40 år.

Att producera el via solceller är en mycket ekonomisk god affär. De senaste åren har priserna på solceller fallit dramatiskt. I vissa delar i världen är solel billigare än olja, gas och kol. Detta är en god investering som betalar sig inom 7-10 år och efter det minskar kommunens driftkostnader gällande energi. Pengar som vi sen kan lägga på personal och andra kvalitetshöjande åtgärder inom skola, vård och omsorg.

Timråpartiet har under den gångna mandatperioden 2014-2018 i alla våra budgetförslag lagt ett investeringsprogram för solceller för miljontals kronor. Detta har konsekvent röstas ner av de styrande majoritetspartierna Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Vi har också motionerat om en kommunal digital solcellskarta för privatpersoner som avslogs av samma partier men som sedan har i efterhand genomförts.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Vi är mycket positiva att läsa i Mer Timrå nr 2/18 att Vänsterpartiet har tagit till sig av våra frågor och själva går till val på att satsa på solcellsinvesteringar på kommunala fastigheter. Vi hoppas att vi kan tillsammans med Vänsterpartiet och andra partier verka för att vi får en till en stor satsning på solceller i kommunen under nästa mandatperiod. Det är positivt både för miljön, kommunen och skattebetalarnas plånböcker.

Lotta Borg

Gruppledare Timråpartiet

Robert Thunfors

Fullmäktigeledamot (T)

Monica Åberg

Fullmäktigeledamot (T)

Läs också:

MP: Vi ska kunna se våra barnbarn i ögonen och säga att vi gjorde vad vi kunde

Solceller är ingen vits i Norrland – här är ju mörkt under en stor del av året

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel