Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråpartiet motionerar om karta för solenergi

Timråpartiet vill att det ska bli enklare för privatpersoner att ta reda på möjligheterna för solceller. Nu har de lämnat in en motion om solenergikartor. "Förnyelsebar energi är framtiden", säger Robert Thunfors för partiet.

Timråpartiet hade i sin budgetmotion för 2016 ett förslag om en satsning på solceller på kommunala fastigheter. Motionen blev då nedröstad av majoriteten.

Läs också: Timråbo har stora planer för solpaneler – blir en av de största satsningarna i hela Norrland

Nu har partiet kommit med en ny motion om solceller.

– Vissa kommuner har börjat med solenergikartor. Den visar hur solen strålar och var det är optimalt att ha solceller för elproduktion. Vi har lämnat in en motion om att Timrå kommun ska utveckla sådana kartor, säger Robert Thunfors för Timråpartiet.

I dagsläget finns liknande kartor i bland annat Göteborg, Lund och Umeå.

Solcellskartan är tänkt att fungera som vägledning för privatpersoner som är intresserade av att ha solceller.

– Eftersom det redan finns kartor och data om hur solstrålarna träffar taken borde det vara marginella kostnader för att lägga till informationen i kartorna. Då kan man gå in och titta på hur solstrålningen ser ut där man bor, säger Robert Thunfors.

Läs också: Så mycket höjer Eon Elnät avgiften för villaägare – priset ändras 1 juli

Han anser att en satsning på en solcellskarta borde gå i samma riktning som Timrås satsning på att vara en miljökommun.

– Om det finns en bra e-tjänst underlättar det för klimatsmarta alternativ för elproduktion. Solceller är förnyelsebar energi och det är aktuellt överallt, säger Robert Thunfors.

I motionen vill partiet även att kommunen utvecklar sätt att informera privatpersoner om möjligheterna till solenergi.

■ ■ För mer nyheter om Timrå, klicka här – och följ ST.nu på Facebook.