Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timråpartiet: Vi erkänner inte Tony Andersson (M) som oppositionsråd – praxis är bruten och Pandoras ask öppnad

På kommunfullmäktige 26 november i Timrå så blev utfallet 28–12 och en blank röst i val om oppositionsråd. Det betyder att Tony Andersson (M) fick aktivt stöd av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet. Det betyder också att Vänsterpartiet, Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet bildar majoritet i Timrå kommun.

Läs också: [+] Klart med oppositionsråd i Timrå: "Vi ber inte om ursäkt och känner absolut ingen skam"

Man kan konstatera att vi nu har tre kommunalråd i majoritet. Tony Andersson (M) saknar legitimitet och trovärdighet att verka som oppositionsråd. Tony representerar inte största oppositionsparti och representerar inte heller största oppositionsgrupp. Timråpartiet erkänner därför inte Tony som oppositionsråd och kommer att agera därefter.

Tänk om Stefan Löfven (S) skulle få välja om det är Ulf Kristersson (M) eller Annie Lööf (C) som oppositionsledare i Sveriges riksdag. Det skulle vara helt oacceptabelt.

En styrande majoritet ska inte ha några synpunkter alls på vilka oppositionen väljer till företrädare. Det hela handlar om rädsla om att förlora valet 2022 med Robert Thunfors (T) som oppositionsråd under kommande mandatperiod.

Diskussionen om Sverigedemokraterna är ett svepskäl. En valteknisk samverkan med Sverigedemokraterna och Liberalerna är bara som det låter, man delar upp platser i styrelser och nämnder – inget annat.

Oppositionsposter är inte majoritetens att fördela. Allt annat än nedlagda röster öppnar dörren för oroväckande prejudikat i framtiden. Något som flera socialdemokrater på mötet var väldigt oroad över.  För en dag kommer något av de fyra majoritetspartierna sitta i en oppositionsroll till en annan styrande majoritet.

De 18 socialdemokraterna, tre vänsterpartisterna, tre centerpartisterna och de fyra moderaterna har visat brist på demokratisk mognad och ansvar. Praxis är bruten och pandoras ask är öppnad. 

Robert Thunfors (T), De facto oppositionsledare i Timrå kommun

Lotta Borg, gruppledare Timråpartiet

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Liberalerna i Timrå: Önskade byte av oppositionsråd – men vi har inget samarbete med SD

Läs även: S + V i Timrå om valet av oppositionsråd: Vi vill inte ge SD ökat inflytande – och det ber vi inte om ursäkt för

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel