Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrås förre byggnadschef har somnat in – minnesord över Sune Nordin

Sune Nordin, Sundsvall, har stilla insomnat i en ålder av 97 år.

Sune föddes i Nusnäs utanför Mora, i oktober 1921. Det låter som en evighet sedan, och det är det ju – nästan 100 år sedan – i ett samhälle som just sett första världskriget avslutats. Hans liv blev långt och mycket hann vi få berättat för oss, ytterligare en del finns bevarat i alla fotografier som han tog och ägnade flera av sina sista år till att scanna och sortera. Vid hög ålder lärde han sig att hantera en modern dator, vilket också var så typiskt pappa – alltid aktiv och intresserad.

Sune utbildade sig till ingenjör och fick delta i många spännande projekt i en tid då Sverige stod i snabb förvandling, bland annat vid bygget av Harsprångets stora kraftverk.

Vid arbete i Kolsva träffade han Karin, och eftersom båda reste hem till Dalarna på helgerna passade det ju bra att samåka. De blev snart ett par, gifte sig 1952 och slog ner bopålarna i Falun där vi pojkar Per, Jan och Lars kom med några års mellanrum. Efter att först ha spenderat flera somrar i morfar och mormors sommarhus i Orsa köpte familjen en del av morfars stora tomt där Sune i princip på egen hand byggde den sommarstuga som sedan dess har varit familjens samlingspunkt på somrarna. Arbetet vid Allmänna Ingenjörsbyrån (AIB) i Falun ledde så småningom till en tjänst vid samma firma i Sundsvall och 1970 flyttade hela familjen hit. Trots att han trivdes mycket bra på AIB valde han senare att ta tjänsten som byggnadschef i Timrå kommun, där han sedan jobbade till sin pensionering.

Sune var mycket idrottsintresserad, speciellt gällde det fotboll och handboll där han var aktiv i unga år. Vi har många gånger roat oss med att läsa i hans böcker med tidningsurklipp, där flera av hans bravader finns bevarade. Som åskådare var det framför allt bandy som gällde. Så länge Falun och Selånger spelade i samma serie var han en trogen gäst och blev ganska känd där han i sin vargskinnspäls försvarade Faluns färger på läktaren. Han var dock inte rädd för att prova nya sporter, började i vuxen ålder att spela golf, åkte flera vasalopp och när vi barn började orientera var han inte sen att haka på.

Just golfen ledde också in Sune på en annan bana. Parallellt med jobbet som byggnadschef i Timrå jobbade han länge med att få till en golfbana i Timrå kommun. Efter några år av markjakt och diplomati lyckades han också få med sig beslutsfattarna i projektet. Med sitt kontaktnät inom mark och anläggning lyckades han också få det nödvändiga stöd som krävdes för att få till den fina anläggning som Timrå Golfklubb sedan blev. Han satt sedan i klubbens styrelse i flera år och blev även anlitad som banarkitekt i flera andra golfbaneprojekt, bland annat Sörfjärdens GK i Gnarp och Sörfors GK i Umeå.

Sune blev 97 år och fick ett liv som många av oss skulle önska. Trots sviktande syn och försämrad rörlighet förblev han aktiv in i det sista. Aldrig klagande över något, utan vid gott humör och snabb till att skoja med barn och barnbarn. Det är så vi kommer att minnas vår pappa Sune.

För familjen Per, Jan och Lars Nordin