Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrås idrottsklubbar i stort samarbete – trygghetsvandringar på helger: "Vill motverka stök"

När det inte finns någonstans för ungdomar att ta vägen, samlas de vid Timrå centrum, NHC Arena och Sörberge. Då finns idrottsklubbarna där för att motverka otrygghet och stök.
– Vi har som uppgift att ta reda på deras behov, säger Jonas Torines, vd i Timrå IK.

Kommunstyrelsen tog beslutet i december 2020 om att starta trygghetsvandringar tillsammans med idrottsföreningarna i Timrå.

Tanken var att de skulle köra igång redan i januari, men det blev inte förrän i mars på grund av pandemin.

– Vi fick signaler från rådet i Trygghet och hälsa om att det var stökigt och att ungdomarna kände en otrygghet, säger Marie Eliasson (S), vice ordförande i kommunstyrelsen i Timrå.

Just nu är det tre föreningar som har anslutit sig till trygghetsvandringarna. Det är IFK Timrå, Timrå IBC och Timrå IK. I höst kommer Timrå SOK och golfklubben också att vara med.

Klubbarna har vandrat varsin månad, och det är mellan 9–10 föräldrar som har delat på områdena Centrum, NHC arena och Sörberge. Där är det mycket ungdomar med motordrivna fordon på kvällar och helger.

– Vi kände att som förening är det viktigt att vi är en del av samhället också. Vi vill synas och hjälpa till. Ungdomarna är oftast med i någon klubb och håller på med idrott, så vi vill inte vara exkluderade från problemen. Det är viktigt för oss att skapa relationer mellan barn och vuxna, säger Timrå IK:s vd, Jonas Torines.

Det har varit incidenter där det har varit bra att vuxna har funnits nära tillhands. Så det viktigaste är att ungdomarna känner sig trygga, enligt Marie Eliasson, som ser en positiv utveckling kring detta:

– Man ser ju att nu börjar ungdomarna vända sig till ledarna, som är ute, med frågor och oro. Om det händer något så kan de ta kontakt. Det är jättepositivt, det var precis det vi hade hoppats på, säger hon.

Just nu är det sommaruppehåll till augusti på grund av semestern. Men målet är att verksamheten sedan ska köra året ut, sedan görs en utvärdering om det behövs en fortsättning eller inte.

– Det är flera föräldrar som har fått upp ögonen för problemen nu när de har varit med själva och sett allting. Men de har en jargong som visar att de är positiva till att vi gör det här, säger Jonas Torines.

På längre sikt vill kommunstyrelsen och idrottsklubbarna bidra med nya mötesplatser och aktiviteter för ungdomarna.

Pangea och Söråker Folkets hus finns också, men de vill vidga vyerna ytterligare.

– I höst ska vi mer noga komma igång med att ställa frågan "vad vill ni ha?" ute på vandringarna. Sen tänker vi kolla på de svar vi får och se vad vi kan göra av det. Det kanske inte är en fritidsgård vi ska ha, utan kanske något helt annat, säger Marie Eliasson.