Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Timrås politiker i lång debatt om rätten till heltid

Lotta Borg (NT) ställde en interpellation om rätten till heltid.
Hon fick två utförliga svar.
Men debatten blev trots det lång och det visade sig att svaren inte var så enkla.

Under måndagskvällens möte i kommunfullmäktige så svarade kommunalråd Ewa Lindstrand (S) och barn- och utbildningsnämndens ordförande Krister Håkansson (V) på en interpellation ställd av Lotta Borg från Nätverk Timrå. Interpellationen handlade om vart rätten till heltid tog vägen och svaren Borg fick var utförliga.

Läs också: Polis och Timråpolitiker – så var årets första fullmäktige

Ewa Lindstrand förklarade att Timrå kommun redan 2007 fattade ett beslut om att; Heltid ska vara en rättighet och deltid en möjlighet. Det fattades också beslut om att normen för nyanställningar ska vara heltid och ansvaret lades på respektive nämnd.

– Tyvärr blev det en del svåra beslut vi tvingades ta i december 2008 som handlade om förändringar i personalstyrkan då Sverige gick in i en lågkonjunktur, förklarade Ewa Lindstrand.

De har ändrats och siffrorna i personalbokslutet för 2015 visade att 82 procent av kommunens medarbetare arbetar heltid. Lindstrand förklarade också att det finns olika skäl till att ett antal av kommunens anställda inte vill eller kan arbeta heltid.

– Det kan handla om eget val, man vill inte jobba heltid. Övriga skäl kan vara egen hälsa eller föräldraledighet, sa Lindstrand från sin plats i talarstolen.

Mot det opponerade sig Robert Thunfors (NT). Han undrade bland annat vart det finns för belägg för de påståendena.

Läs även: Förvaltningsrätten avslår Timråpolitikers yrkan

– Har det gjorts någon undersökning någon uppföljning om de som inte jobbar heltid varför de inte gör det, undrade Thunfors.

Krister Håkansson tyckte i sitt svar att det var ett bra tillfälle att berätta att Timrå tillhör Sverigeeliten när det gäller arbetsgivaransvar. Det uttalandet var något som socialnämndens ordförande Per-Arne Frisk (S) skrev under på.

– Jag tycker vi ska vara lite stolta över att var sjua i Sverige, sa han.

Läs mer: Ger svar på fråga om arenanamnet