Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio anställda på Försäkringskassan utreds i misstänkt muthärva

Åtta anställda på Försäkringskassan i Sundsvalls misstänks för att ha tagit emot presentkort och produkter av IT-utbildningsföretaget Labcenter.
Förutom det utreds två chefer som ska ha godkänt fakturor från företaget.

De åtta anställda har blivit anmälda till myndighetens personalansvarsnämnd.

Det framgår av handlingar som nyhetsbyrån Siren har tagit emot.

– Det stämmer att ett antal medarbetare tagit emot gåvor som misstänks vara otillbörliga, säger pressekreterare Viktor Svensson till Nyhetsbyrån Siren.

För Plus-kunder (uppföljning): Försäkringskassans IT-direktör om mutmisstankar mot anställda: ”En gråzon”

Enligt anmälningarna ska de anställda i Sundsvall ha tagit emot gåvor för tusentals kronor. I de flesta fall handlar det om presentkort hos olika it-butiker, men även surfplattor, telefoner och en hotellvoucher har förekommit. Produkterna har i flera fall varit specificerade på fakturorna. 

– Vi har mot denna bakgrund beslutat att pröva ärendena hos Försäkringskassans personalansvarsnämnd. Ärendena kommer att tas upp i december eller januari. I övrigt har vi inga fler kommentarer i detta läge, fortsätter Viktor Svensson till Siren. 

Det är inte första gången som företaget Labcenter ska ha varit involverad i mutskandaler. Tidigare i år ska anställda hos Transportstyrelsen, bland andra, ha tagit emot mutor från företaget efter en kurs, skriver Dagens Nyheter.