Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tio år sedan mordet som skakade Sverige

För tio år sedan mördades tvåbarnspappan, elevassistenten, idrottsledaren och taxichauffören Jarmo Pistool från Timrå. Det ohyggliga dådet väckte stor uppmärksamhet både i Sverige och utomlands.

Ingen av de ryska männen som tog livet av honom har ännu fått sitt straff tidsbestämt.

Annons

Det var natten mot den 12 maj 2002 som Jarmo Pistool övermannades av de ryska männen. Att det blev just han som plockade upp dem i sin taxibil var en slump. Männen hade planerat att råna och döda en taxichaufför och det blev Timråbon som körde in på torget i Sundsvall när männen stod och väntade. Jarmo Pistool arbetade bara extra som taxichaufför.

Färden gick från Sundsvall, förbi Kovland och Holm, till Ljungå. Jarmo Pistool övermannades i Sandnäset med ett grepp runt halsen. Sedan kördes bilen längre västerut, in på en skogsväg i Ljungå. I slutskedet ska taxichauffören ha fått välja på vilket sätt han skulle dö. De vinddrivna männen var på genomresa i Sverige och motivet var pengar. Bytet de fick med sig handlade om några hundra kronor.

Sundsvalls tingsrätt slog fast att brottet var mycket hänsynslöst och grymt.

I december 2002 dömdes de ryska männen till livstids fängelse. De var då 24 och 27 år gamla.

Den yngre av de båda männen erkände tidigt sin delaktighet i mordet men hävdade att han hade duperats och hjärntvättats av sin kumpan. Mannen som nu är 33 år gammal är son till en före detta officer i den sovjetiska flottan och det var efter att han hade hoppat av Marinhögskolan i S:t Petersburg som han gav sig av mot Sverige. Avhoppet var ett stort nederlag som gjorde att han inte ville återvända hem och det var under resan mot Sverige som han stötte på den äldre mannen.

33-åringen vistades de första åren på anstalten i Kumla men i januari 2009 flyttades han till Norrtälje. I början av sin fängelsetid ansågs han vara något av en mönsterfånge som ville studera och arbeta, men sedan han kom till Norrtälje för tre år sedan har han rapporterats för nio förseelser och den 26 mars i år togs det ett beslut om att han i juni ska flyttas till fängelset i Saltvik. Anledningen är att han under våren har ingått i en grupp som försökt förmå andra interner att förse gruppmedlemmarna med matvaror och annat. Det har i sin tur skapat oro på avdelningen och de andra intagna har varit rädda för att de ska utsättas för repressalier om de inte lyder. 33-åringen anses vara gruppens ledare.

Den äldre av männen är nu 37 år gammal. Han ansågs under rättegången ha en annorlunda verklighetsuppfattning och hävdade att han var en engelsk agent på uppdrag i Sverige. Han förnekade hela tiden brottet och det var den yngre mannens erkännande som gjorde att polisen hittade kroppen och fick veta hur mordet gått till.

Även 37-åringen inledde sin fängelsevistelse på Kumla men redan dagen före julafton 2002 hamnade han på anstaltens psykavdelning eftersom personalen tolkade honom som olustig och skrämmande. I april 2003 beslutades det att han inte skulle få några permissioner. Sedan dess har 37-åringen suttit på Tidaholmsanstalten och på rättspsyk i Säter. I maj 2007 flyttades han till rättspsykiatriska kliniken i Sundsvall, ett beslut som han överklagade. Hans läkare ansåg dock att han led av en "allvarlig psykisk störning i form av omfattande psykotiska symtom". Han ägnade sig ofta åt att översätta dikter, en sysselsättning som läkaren ansåg hade blivit allt mer "uppvarvad". Det har hänt att han har haft så kallade "särskilda permissioner" som innebär att han under fyra timmar får uträtta ärenden på stan, fika och äta. Permissionerna har bevakats av fyra personer.

I november förra året tog Kriminalvården ett beslut om att flytta tillbaka 37-åringen till Tidaholmsanstaltens avdelning för särskilt resurskrävande intagna.

Efter avtjänat straff ska de båda männen utvisas ur Sverige för alltid.