Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiotal tjejer testade tuff träning: "Skitkul att åka rullskridskor och tacklas"

Ett tiotal tjejer testade roller derby när Sundsvall demolition rollers ordnade prova på-dag.
– Hur kul som helst men svårt, säger Isabella Legetth.

Höglundaskolans idrottshall var skådeplatsen när roller derby-klubben på lördagen bjöd in till gratis prova på för att få fler medlemmar.

Ett tiotal tjejer tog chansen och fick under en timmes tid pröva sina ibland vingliga vingar på rullskridskorna.

– Det var kul och annorlunda, säger Lina Rammus och fortsätter:

– Sist jag stod på ett par vanliga skridskor är säkert 25 år sedan.

Till att börja med fick de ta sig runt banan på rullskridskorna innan det gick över på teknikträning, framför allt försöka stanna på olika sätt.

För att få en aning om hur en match är upplagd fick tjejerna dela in sig i två lag, då var de för säkerhets skull utan rullskridskor på fötterna.

Varje lag är fem spelare på planen, varav en är markerad med en stjärna på hjälmen. Den ska försöka ta sig förbi motståndarlaget på en oval bana och ska då hindras att göra detta genom blockeringar och tacklingar.

Det kan bli ganska hårda tag ibland.

– En del blåmärken får man räkna med men allvarligare skador är ovanligt, säger Rebecka Lindberg som är ordförande i klubben.

Hon hoppas att de till nästa år ska ha fått ihop minst ett tiotal godkända spelare och att de ska kunna delta i seriespel.

– Det finns två serier i Sverige med sex lag i varje men flera lag är på gång som vi är, säger Rebecka Lindberg.

Vad är grejen med roller derby?

– Det är skitkul att åka fort på rullskridskor och tacklas. Sen är det en fantastisk gemenskap, både inom laget och med andra lag.

Läs också: Här serveras burgare på rullskridskor – "Att stanna är det absolut svåraste"