Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tiotusentals unga i utanförskap

Fler än var tionde svensk i 20-årsåldern – i vissa utsatta områden var fjärde – går i perioder utan vare sig arbete eller studier, visar en ny rapport som Ungdomsstyrelsen betecknar som ”alarmerande”.

Unga i socialt utsatta områden som Husby i Stockholm, Rosengård i Malmö, Hjällbo i Göteborg eller Araby i Växjö tar sig i lika hög grad till högre utbildning som unga från alla andra bostadsområden i Sverige. De trivs bra med skola och hemmiljö och känner sig trygga, visar Ungdomsstyrelsens senaste rapport till regeringen.

Men andelen som inte går ut grundskolan och som möter svåra utmaningar när det gäller studier och arbete är betydligt större i sådana områden än i landet i övrigt.

Enligt rapporten vare sig studerade eller jobbade 38 procent av de unga mellan 20 och 25 i Husby under 2006. Motsvarande siffra för Rosengård och Hjällbo var samma år 35 procent, och i Araby 27.

– Det här är ett utanförskap som riskerar att bli permanent, särskilt i tider av ekonomisk tillbakagång, säger styrelsens generaldirektör Per Nilsson till TT.

En relativt stor andel av dessa unga vuxna gick på långvariga socialbidrag, men inte så många som utredarna väntat sig.

– Det är nog en hel del som hankar sig fram på lite av varje, och säkert en hel del annat också, som inte syns. Att man har svarta inkomster, helt enkelt. Förmodligen är det många som bor hemma hos mamma och pappa, och lever på dem under något år, säger utredaren Daniel Wohlgemuth.

Ungdomsstyrelsen efterlyser bättre samarbete mellan stat och kommun för att tidigare erbjuda insatser för gruppen. Samtidigt pekar utredningen på en rad klassiska sociologiska orsaker.

I gruppen utan jobb och studier ryms utrikes födda som varit kort tid i Sverige – de som fötts i Afrika och västra Asien är särskilt utsatta, liksom unga med psykiska problem, missbruk, dålig relation till föräldrarna och kriminella som kanske suttit på institution, enligt rapporten.

Tidigt föräldraskap är en annan viktig faktor. I de fyra studerade områdena är mellan 22 och 58 procent av kvinnorna mellan 20 och 25 föräldrar, mot enbart 10 procent i de omgivande städerna.