Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Titel viktigare än kompetens när lägre polischefstjänster ska tillsättas

Gamla regler i länspolisområdena gör att polisassistenter i länet inte kan söka tjänster som de är väl kvalificerade för.
I den nya polisorganisationen är det viktigast att de är inspektörer. Inte att de har arbetat med uppgifterna i flera år.

En av dem som drabbats är polisassistent Christian Hald. Nu har han arbetat som yttre befäl i fyra år och haft ett vikariat på åtta månader. Men när nya gruppchefer ska tillsättas är han inte behörig att söka eftersom han inte är inspektör.

– Polisförbundet har framfört att det bör vara en klassisk rekrytering där man väljer den mest lämpade. Men så blev det inte utan det kommer att anställas utifrån ett arbetsgivarbeslut och då är kravet att man ska vara inspektör.

Christian Hald har arbetat inom polisen i tio år, hade han fortsatt inom Skånepolisen hade han varit polisinspektör för fyra år sedan. Men i Västernorrland var kravet 15 års tjänstgöring för att bli polisinspektör.

I den nya nationella organisationen är de högre cheferna redan tillsatta. Men det återstår att tillsätta drygt 2 000 gruppchefer. Och för dem kommer det inte att bli några lönehöjningar om de inte får väsentligt förändrade arbetsuppgifter.

Christian Hald har sökt tjänster trots att han inte uppfyller det kravet, han anser sig ha rätt kompetens.

Som ordförande för Polisförbundet i Medelpad är han kritisk till att kravet utesluter en majoritet av svenska poliser, att det inte blir möjligt att överklaga tillsättningar, och att det inte heller ges möjlighet att komma med löneanspråk.

– I Norrland har vi redan bland de sämsta lönerna i landet.

Dessutom har den centrala polisledningen ännu inte fastställt vilka kriterier som krävs för att bli inspektör i den nya organisationen. Hade det varit klart kunde fler ha omfattats av sökkriterierna.

– Skulle det vara så att någon med mindre kompetens av yttre tjänst söker och får en tjänst, men inte jag, då är det stor sannolikhet att jag kommer lämna yrket. Jag funderar på att sluta, precis som 90 procent av polisen i Region nord gör.

Sista november var sista dagen att söka tjänsterna. Om inte tillräckligt många kompetenta (läs inspektörer) söker befattningarna så kan polisassistenter bli aktuella för rekrytering. Meningen var att tjänsterna skulle vara tillsatta det här året men nu är bedömningen att det kan bli klart först i mars.