Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tjillevippen och det gruvliga ryktet om pipsvängen

Annons

Det sägs att vi skapar vår egen verklighet genom det vi väljer att tro på, och jag gissar att det är något de flesta kan skriva under på, åtminstone till viss mån.

När mina barn var små åkte vi till Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. Bland många andra spännande miljöer så kunde man ge sig in i Nils Karlsson Pysslings hus. Entrén gick förstås genom ett råtthål och strax innan vi skulle ta oss igenom det sa jag till min son: "Nu måste du säga "tjillevippen" så att du blir lika liten som Nils Karlsson Pyssling". Så det gjorde han. Och förvandlades genast till en liten pyssling.

För när han kom ut på andra sidan råtthålet hade världen förändrats. Möblerna i rummet vi kom in i tornade upp sig mot taket och på den enorma spisen stod en kastrull som han i princip skulle kunna bada i. Med stora ögon och gapande mun såg han sig omkring. Tog in denna nya verklighet med hull och hår. Han behövde dock inte speciellt många sekunder på sig innan han hade anpassat sig till detta nya liv och förtjust började fara runt och klättra och stoja som alla de andra pysslingarna där inne.

Att det inte var han som krympt till en pennas storlek, utan att det var inredningen där inne som var överdimensionerad, förstod han förstås inte. Upplevelsen var fullkomlig. Och alldeles naturlig. För vi har ju så lätt för att tro, vilket så klart är en av anledningarna till att vi skapar vår egen verklighet.

Tro handlar ju liksom inte bara om religion. Hela dagarna går vi omkring och tror att saker förhåller sig på ett speciellt sätt för att vi låst fast oss vid en viss uppfattning, eller ett visst perspektiv. Saker ser platta ut fast de är runda. Det är först när vi gör oss omaket att gå runt dem som vi upptäcker hela dess form. Och börjar närma oss sanningen.

Som när en fragmentarisk rapportering i medierna mellan raderna antyder att de flyktingar som just nu slussas genom Sverige skulle vara otacksamma. Och utan att ha hela bilden klar för oss, utan att ens ha låtit sagda flyktingar komma till tals, så bestämmer vi oss för hur det ligger till. Tjillevippen. Sicka otacksamma typer.

Och vi är heller inte sena att tro på de som talar om för oss att det kommer att gå åt pipsvängen om vi tar in fler flyktingar. Hela landet kommer att gå omkull. Tjillevippen. Ryktet om pipsvängen är en effektiv trollformel, eftersom den spelar på vår rädsla för armod och elände. Då behövs det en rejäl jordbävning för att vi ska vakna upp ur dvalan.

Och tamejtusan om inte Sverigedemokraternas klavertramp på Lesbos borde fungera som en sådan. För tilltaget att sprida lögner om vårt land i svenska folkets namn borde väl vara tillräckligt för att ruska om åtminstone några av anhängarna.

För som sagt. Det sägs ju att vi skapar vår egen verklighet genom det vi väljer att tro på. Min son, som nu är 17 år, har börjat greppa det där. Men så fick han sig ju en rejäl lektion i tjillevippens metodik redan som väldigt liten. Tack och lov.

Victoria Engholm