Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toarulls-tjusaren Ylva Hällén träffar ex-nazister och synar huliganer i "Mitt Sverige"

"Kvinnan som talar med toarullar" kallar hon sig, Ylva Hällen. Nu ska hon tala om integration, arbetsmarknad och hat med personer ur verkligheten. Tillsammans med Stephan Wilson leder hon dokumentärserien "Mitt Sverige" i SVT.

– "Mitt Sverige" är inget granskande program. Det handlar om människor som får berätta vad de varit med om. Sverige förändras mycket just nu och behovet av att lyssna till människor är stort, säger Ylva Hällen.

I första avsnittet ska hon försöka reda ut vad som driver unga män till ilska och hat. Bland annat åker hon till Skåne för att träffa en avhoppad nazist.

– Jag funderade länge över hur jag skulle förhålla mig till det hela. Jag hade svårt att inte tänka "fan vad sjukt, hur blir man ens nazist?", men insåg snart att jag var tvungen att slå bort sådana tankar. Det var en ynnest att få prata med honom om varför han valde den vägen.

Ylva Hällen syns vanligtvis i program för de lite yngre, bland annat i "Minimello", där hon stämmer upp i sång tillsammans med dekorerade toalettrullar. Hon beskriver sig som galet intresserad av fantasy, men också av politik- och samhällsfrågor.

– Jag har jobbat med barn-tv i drygt 15 år men är trött på bilden av barnprogramledare som om de inte kan tala med vuxna. Den bilden vill jag bryta.

"Mitt Sverige" premiärsänds i SVT2 tisdag den 26 januari, 20.00.