Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tog över första hotellet som 17-åring

Han är 37 år – men firar redan 20 år som hotellägare.

Patrik Attini har gjort en annorlunda resa.

År 2008 köpte han Hotell Södra Berget av sin bror Stefan Karlsson och sedan dess har han investerat nära 60 miljoner kronor där.

– Jag kan lätt tänka mig att bli kvar här i flera år till, säger han.

För trots investeringarna går hotellet bra. Avkastningen på rörelsen ligger på dryga 20 procent och i år är Patrik Attini övertygad om att omsättningen för första gången når över 60 miljoner kronor.

– Men målet är 100 miljoner, jag tror att det finns förutsättningar på lite sikt.

Men hotellkarriären inleddes alltså som 17-åring och första tiden blev dramatisk.

Pappan och den äldre brodern Stefan hade tagit över driften av hotellet Toppen i Storuman, med 77 rum. När förre ägaren ville sälja sin andel klev Patrik Attini in, med bankens godkännande.

– Lite senare köpte jag brorsans andel också. Plötslig ägde jag 65 procent av driftbolaget, så pappa fick maka på sig, berättar Patrik Attini.

Pappan som inte så långt tidigare hade konstaterat att den då långhårige sonen inte skulle duga till särskilt mycket.

– Vi hade väl våra dispyter under en tid.

Året 1992 bjöd dock på fler överraskningar: rekordhöga räntor efter spekulationer mot svenska kronan.

– Den pressade situationen gjorde att fastighetsägaren slutade investera, vilket bröt mot vårt avtal.

Med hjälp av kommunen, där fastighetsägaren hade ett räntefritt lån, lyckades Patrik Attini driva fastighetsägaren i konkurs. För att sedan själv köpa fastigheten för 1 krona, med de tillgångar och skulder som fanns.

– Men när affären skulle göras upp på banken, så hade jag glömt ta med mig kronan. Då tog bankmannen upp plånboken och sade: det bjuder jag på, berättar han och skrattar gott. Själv bjöd han bankmannen på lunch.

Efter sju år sålde han Toppen och ett drygt halvår senare tog han över Piteå Stadshotell.

– Jag hade tittat på många hotell i hela Sverige, men här blev jag störtkär. Hotellet hade ett stort nöjesutbud och tre restauranger. Kommunen ägde fastigheten och vi samspelade jättebra. Jag är enormt stolt över hur vi lyckades utveckla hotellet.

När det såldes hade han sneglat på Södra Berget.

– En utmaning. En större stad och ett hotell även för kongresser, mässor och med ett spa. Men att förhandla med brorsan var en prövning, att pruta var helt omöjligt, suckar Patrik Attini, och ler.

Under åren har han byggt om, byggt ut och renoverat så att hotellet nu har 184 rum och plats för 2 400 restauranggäster. Därtill har hotellet fått en ny väg och senare i höst öppnar bowlinghallen som ska innehålla flera aktiviteter och en restaurang.

– Nu saknas bara linbanan, påpekar han och skrattar.

Familjens bopålar är nedslagna på Alnö, kanske för flera år framöver. Där bidrar barnen 9 och 6 år förstås.

– Jag trivs med stan och inte minst med jobbet. Under åren har jag lärt mig att delegera och lita mer på människor. Dessutom vore det roligt att se de satsningar vi har gjort bära frukt.

Och att nå högre är inte lätt, när man är 240 meter över havet.