Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tom Lidén berättar om livet med osynliga sjukdomen: "Många blir förvånade"

Som 16-åring drabbades Tom Lidén av något han alltid kommer få leva med: Diabetes.
Nu berättar han om hur livet påverkas av sjukdomen.
– Det är inget som folk ser, säger Lidén i en intervju med BC Luleås hemsida.

Tom Lidén, numera i Luleå, fostrades hemma i Södertäljes verksamhet innan han slog sig fram i Peter Öqvists Sundsvall Dragons, landslaget och blev proffs i Grekland.

Men Lidén har gjort det med en sjukdom vi inte kunnat se på utsidan. Som 16-åring drabbades han av typ 1-diabetes.

Lidén var då rookie, hade precis fått ett kontrakt med Södertälje, men kände att han bara tappade, rent basketmässigt.

– Jag tänkte bara att ’fan, jag är i dålig shape’. Jag käkade hur mycket som helst men det hände ingenting. Jag bara tappade och tappade. Sen till slut gick jag till en läkare, säger han i en intervju på Luleås hemsida.

Lidén hade fått en förkylningsinfektion i kroppen och viruset liknade hans insulinproducerande celler, så att de i sin tur slogs ut av hans egen kropp.

För Lidén var beskedet i sig inte negativt. Han var glad att han fick svar på sina frågor. Samtidigt började en match med livspusslet och mer och noggrannare planering av vardagslivet.

– Jag tänkte nog ’fan vad skönt att det blir bättre’. Jag började må helt normalt och det var superskönt. Sen insåg man lite senare att det inte bara handlar om att ta sprutorna. Man måste testa blodsockret, tänka på vad du käkar och allt det där. När det sjönk in så tyckte jag att det var ganska jobbigt istället. Det blev så mycket mer arbete i vardagen.

Han berättar för Luleås hemsida om en händelse, där han glömde ifall han tagit en spruta eller inte. Det blev i stället en spruta för mycket och han fick ligga på sjukhus en halv natt. Dagen efter gick det inte att märka att han varit dålig.

– Det är ganska många som blir förvånade. Det är inget som folk ser och inget som märks. Men så fort jag tar fram en spruta undrar folk vad det är för något. Annars är det inte så mycket reaktioner.