Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Därför kommer de som klagar på psykvården i Västernorrland inte få uppleva några förbättringar alls efter valet

 
Ledare om Region Västernorrland
Visa alla artiklar

Återigen kommer det larm om hur illa det är ställt med den psykiatriska vården i Västernorrland.

Patientnämnden redovisar alarmerande siffror över missnöjet hos patienterna och deras anhöriga inom verksamhetsområdet.

– Vi noterar att psykiatrin faktiskt har gått upp med 14 procent på ett år, säger verksamhetschef Kerstin Sundholm till tidningen (12/2).

Beskrivningarna av klagomålen är minst lika avslöjande som ökningen i sig. "Vanliga brister är att patienter inte vet vem de ska kontakta, uppföljningen beskrivs som dålig och patienten får kämpa för att få kontakt med rätt person.

En fast vårdkontakt saknas ofta och kontinuiteten blir lidande då olika stafettläkare är inkopplade, och exempelvis ändrar i medicineringen."

Av beskrivningarna förstår man snabbt att det är frågan om generella systemrelaterade kvalitetsproblem som återfinns inom i stort sett alla delar av svensk sjukvård, men att dessa bekymmer – av förståeliga skäl – slår extra hårt mot just patientgrupper med sköra psyken.

Men klagomålen hos patientnämnden speglar också de uppfattningar som finns hos verksamhetens läkare, och det är att psykvården är kraftigt underfinansierad i Västernorrland.

Göran Bolin, enhetschef för läkarna inom psykiatrin, har länge pratat om strukturella obalanser i sjukvårdsbudgeten.

– Om man tittar på sjukskrivningstal, sjukpensioneringar och annat som beror på psykisk ohälsa så står psykiatriska diagnoser för ungefär hälften, men vi har 8 procent av budgeten för att försöka komma till rätta med det här, säger Bolin. (15/11)

Trots detta ligger dock kostnaderna för psykiatrin ligger tämligen konstant på närmare en halv miljard kronor årligen inom överskådlig framtid. Såväl den rödgröna majoriteten som sjukvårdsalliansen gör i sina respektive budgetförslag exakt samma ekonomiska prioritering beträffande psykiatrin fram till år 2020.

Några utökade resurser kommer det med andra ord inte att bli tal om, ja, oavsett vem som vinner valet.

Göran Bolin med kollegor måste tyvärr finna sig i en situation där de tvingas fortsätta göra det bästa möjliga med befintliga resurser. Det finns i dagsläget inget politiskt parti med inflytande som på allvar arbetar för att psykvården ska prioriteras högre.

Region Västernorrland saknar dessutom medel att satsa på psykiatrin om det nu inte handlar om att börja ställa olika patientgrupper mot varandra. Det är nämligen väldigt enkelt att säga att psykiatrins status måste höjas i den allmänpolitiska debatten. Men att genomföra ett sådant värderingsskifte i en budgetförhandling är betydligt svårare.

Psykiatrin är inte den enda underfinansierade verksamheten inom regionen. Sjukvårdens kärnverksamheter saknar i dagsläget hundratals miljoner kronor.

Tyvärr rör det sig om ett helt avpolitiserat sjukvårdsområde inom Region Västernorrland.

Den politiska likgiltigheten är det största hotet mot psykiatrin i länet.

Du har läst en ledartext av Tomas Izaias Englund som är politisk redaktör (lib.) för Tidningen Ångermanland och Örnsköldsviks Allehanda.

Följ Tomas på Twitter och Facebook eller läs fler ledare på Allehanda.se.