Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: En Winsthvarning har utfärdats över Norrland – "Alla kommuner kan inte växa"

När Norrlandsfonden samlade de fyra storbankernas chefsekonomer för ett samtal om konjunkturen i norr så pratade de fyra ekonomerna samstämmigt om en generell avmattning bland annat till följd av det osäkra världsläget.

– Norrland har en stark basindustri, men stålet och skogen är konjunkturkänslig om det blir en tydligare nedgång. Men har vi lite tur så har vi redan bottnat, sa bland annat Anna Breman på Swedbank.

Tydligt är att bilden av norra Sverige fortsatt bygger på råvaror från skog och gruva. Men Breman pekade även på att ny teknik efterfrågas, och lyfte fram "koldioxidfri stålproduktion som utvecklas inom Hybrit i Luleå och batterifabriken Northvolt som ska byggas i Skellefteå", som goda exempel på grönare investeringar i norr.

Var ska individerna komma ifrån?

Någon som däremot inte höll sig till de vänliga men lätt tillrättalagda talepunkterna var Nordeas chefsekonom Annika Winsth. Hon pekade bland annat på riskerna kopplade till att LKAB befarar att malmen kan ta slut efter 2030, men ännu mer kaxigt var hennes perspektiv på byggandet i Umeå och Luleå. Ja, sådana slags insights som ger kommunalråden lätt huvudvärd och krypande magont i höjd med bukspottkörtelgången.

– Det är förvisso universitetsstäder som växer, men frågan är om man inte har byggt väl mycket i vissa segment. Vi ser ingen avmattning ännu i norr vad gäller bostadsmarknaden, men det vore märkligt om det stannar i Stockholm. Ambitionsnivån är hög, men alla kommuner kan inte växa. Det är klokt att fundera noga på befolkningstillväxten. Var ska individerna komma ifrån?

Frågeställningarna är väl värd att reflektera över. Om inte ens de norrländska tillväxtområdena på sikt kan tillgodose näringslivets behov av humankapital så är det kanske kört för oss här i Västernorrland? För småkommunerna i regionen tycks den positiva trenden vad gäller centrumförnyelse och byggande redan vara bruten.

Det är dessutom uppenbart att den svaga tillväxten plågar hela länet. Även de större kommunerna har, tja, stora problem med att hålla jämn takt med befolkningsökningen som sker söderöver länsgränsen.

Framför allt Sundsvall, som ska vara länets tillväxtmotor, hackar betänkligt. Men den enda som hittills har adresserat problematiken med inomregional konkurrens är Kramfors kommunalråd Jan Sahlén (S). Även om det nog mest handlade om att försöka flytta fokus från problemen i den egna kommunen.

Den beska sanningen för många tillväxtbyråkrater och kommunpolitiker ute i Västernorrland är ju att deras möjligheter att påverka utvecklingen är tämligen begränsad. Särskilt när EU-projektpengarna blir den enda kvarvarande finansieringskällan när skattemedlen och statsbidragen sinar.

Det är som entreprenörskapsforskarna brukar säga: ”Most firms start small, live small and die small”.

Tyvärr tycks det även gälla för kommunerna i Norrland.