Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Fallet Johannes Nordin blottar en större kris hos Moderaterna i Västernorrland

Att den 25-årige moderatpolitikern Johannes Nordin från Örnsköldsvik i veckan gick ut offentligt och berättade om att han dömdes för grov misshandel som 17-åring väcker helt klart en rad intressanta frågor om hur Moderaterna i Västernorrland egentligen mår.

Det hör inte till vanligheterna att personer dömda för våldsbrott släpps fram av partier som vill framstå som seriösa (Hej Jimmie Åkesson!) och trovärdiga på det rätts- och kriminalpolitiska området.

Själv hävdar Nordin att hans brottshistorik har varit allmänt känd inom partiet – "Jag har försökt att inte föra någon bakom ljuset och har varit öppen även under partiets nomineringsprocess (6/12)" – men frågan är om det påståendet stämmer.

Och i vilken mån partikamraterna i så fall har fått en fullständig och korrekt bild av våldsdådet där målsägaren, enligt uppgift i domen; "kunde ha dött om det pågått 10-15 minuter längre".

Att Johannes Nordin väljer att sjunga ut först nu – efter nomineringsstämman i Kramfors för två veckor sedan – innebär givetvis också att ombuden på stämman inte fick möjlighet att ta ställning till frågan om den grova våldsdomen, vilket hade kunnat påverka Nordins möjligheter att vinna stöd för sin kandidatur.

Klart är i alla fall att det inom Moderaterna i Västernorrland nu finns en rad partimedlemmar som menar att Nordin inte kört med öppna kort. Därför har de också slagit larm till Moderaterna centralt.

I en mejlväxling med partisekreteraren Gunnar Strömmer och andra i partiledningsstaben, bekräftar Moderaternas vice partisekreterare Anders Edholm att han har läst domen mot Johannes Nordin – och att det nu ska föras "ett samtal" om saken inom förbundsledningen.

Frågan om Nordins politiska framtid är dessutom inte det enda som Edholm och Strömmer har att hantera. Staben har också fått ett långt dokument där ett antal namngiva manliga moderatpolitiker från länet anklagas för sexism och pekas ut i samband med uppropet "I maktens korridorer" efter MeToo-vågen.

(Även om prioriteringen nu handlar om att inte förlora ett känt toppnamn inför valrörelsen än att reda upp saker i ett litet län i norr.)

Saken är den att Moderaterna gärna vill hålla en hög svansföring i frågor om lag och ordning (utöver migrationspolitiken...) inför kommande val. Därmed ser det inte särskilt elegant ut att ha en företrädare som har gjort sig skyldig till allvarliga saker – trots att det var längesen händelsen inträffade, och att han var yngre vid gärningstillfället.

Ja, det går helt klart att argumentera för att Johannes Nordin har sonat sitt brott och slagit in på en bättre väg, och att även dömda ungdomar bör få en ärlig chans senare i livet.

Problemet för Moderaterna är de ofta tycks predika raka motsatsen. Partiet har länge haft en retorik som går ut på att man krävt "hårdare tag och strängare straff" mot unga förbrytare. Därmed är det mycket oklokt av partiet att dra på sig den här typen av (trovärdighets)problem.

Att den nya partisekreteraren Gunnar Strömmer också han kommer från Örnsköldsvik, är advokat och en allmänt erkänd hedersman, gör saken extra pikant. Han kommer givetvis att få elaka frågor såväl internt som externt om hur det är ställt med hans gamla hemdistrikt, och hur det gick till när M i Västernorrland beslutade sig för att satsa på Örnsköldsviks Johannes Nordin i stället för Sundsvallsmoderaten Elin Nilsson.

Elin Nilsson – som anklagades för medlemsfusk och hoppade av sina uppdrag – har redan gjort en stor affär av att M-partidistriktet behandlar män och kvinnor olika. Och faktum är att mycket av turbulensen kring Nordin går att koppla samman med hennes försök att ta plats på länets riksdagslista.

Ställt bortom rimligt tvivel är att Elin Nilsson är djupt besviken på sina partikamrater från länet och nu bidrar till att underminera de föreslagna riksdagsnamnen genom att ge sin bild av maktstriderna inom partiet till sitt breda kontaktnät inom Moderatsverige.

Detta känner Strömmer och partistaben till. På Nilssons sociala medier har en rad tunga moderatpolitiker – kommunalråd, riksdagsledamöter och jurister (bland annat Louise Meijer utnämnd till Årets Jurist 2017) – reagerat på att det västernorrländska partidistriktet valde den brottsbelastade Nordin framför henne.

Framför allt det föreslagna förstanamnet tillika distriktsordförande Jörgen Berglund riskerar nu att komma in i den moderata partigruppen i riksdagen med ett minst sagt skamfilat rykte om Nilsson fortsätter sin kampanj.

I sammanhanget är med andra ord Johannes Nordin att betrakta som en spelpjäs i den stora maktstriden inom Moderaterna och fler skandaler riskerar att komma upp till ytan om förbundsledningen klarar av att hantera situationen.

De interna konflikterna inom partiet är med andra ord långt ifrån över.