Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Hur skyddat är Norrland mot terrorister?

Annons

För tillfället är mycket högst oklart kring den massiva och välkoordinerade polisinsatsen i Boliden. Säkerhetspolisen är som bekant, och av förståeliga skäl, inte särskilt generösa med uppgifter till allmänheten. Men medierapporteringen talar i alla fall för att den misstänkte terroristen Moder Mothanna Magid nu är gripen, och att han har befunnit sig på ett asylboende däruppe under ett antal veckor.

Under den pågående dramatiken genomförde såväl Norran som Västerbottens-Kuriren en gedigen rapportering i realtid där vi fick ta del av en rad intressanta vittnesuppgifter och detaljer om den av tungt beväpnad polis bortförda mannen. Det sägs bland annat att han brukade dricka alkohol och att han undvek att besöka moskén. Därtill berättar en före detta Umeåbo, vid namn Hans, om hur han badat bastu med den nu misstänkta terroristen.

("Så jävla Norrland", blev reaktionen på sociala medier)

Ett annat litet guldkorn bjöd Aftonbladet på som intervjuade en av dem som greps, förhördes och därefter släpptes i samband med tillslaget i Boliden.

– De [läs: polisen] frågade var jag varit. Jag berättade att jag varit på loppmarknad och köpt kläder, greps när vi passerade pizzerian. Vi har inte råd att köpa pizza.

Detta lilla pratminus berättar så mycket om hur det är att vara asylsökande i Sverige i dag, och vilka villkor dessa människor lever under. Men tillslaget i Boliden, i och med uppgifterna om att en misstänkt terrorist sannolikt har uppehållit sig på ett asylboende, kommer att leda till helt andra än empatiska reaktioner, vilka riskerar att innebära negativa konsekvenser för asylsökande överlag.

Ja, sådana här snabba ögonblicksbilder från dramatiska händelser säger mycket mer om samtiden än vad som först kan anas. Exempelvis avslöjas hur omfattande den nationella medieskuggan faller över Norrland.

Att riksmedia återigen hade svårt att skilja på Skellefteå och Sollefteå är symptomatiskt. Detsamma gäller beskrivningen av Boliden – "en lite ort utanför Västerbotten". På ett djupare plan är det oerhört bekymmersamt att inte fler reportrar har frusit i Missenträsk, ätit en Calskrove på Tre Kronor och sett det riktiga AIK spöa AIK från Solna på hemmaplan.

Men kanske är det förståeligt... senast det var en så här pass potentiellt farlig person i Skellefteå var väl när Lenin besökte järnvägshotellet i Jörn 1917.

Eller så är det precis som Marcus Melinder, redaktionschef på Norran, formulerar saken på sin blogg: "Allt för ofta numera hör jag en del röster som menar att, i takt med att journalistiken blir allt mer digital, även lokaljournalistiken kan skötas från ett skrivbord någon annanstans. Torsdagskvällen bevisar motsatsen."

Insatsen mot den misstänkte terroristen Moder Mothanna Magid i Boliden bevisar också någonting betydligt allvarligare än att lokaljournalistiken riskerar att utarmas. Detsamma kan nämligen sägas om samhällsviktiga funktioner.

Att det råder polisbrist på mindre orter i Norrland är ett allvarligt problem som befolkningen upplever dagligen men som sällan får större uppmärksamhet utanför regionen. I perspektiv av terrorhot går det att tala om att ett attentat mot ett mindre ort definitivt skulle kunna få förödande konsekvenser på grund av den bristande polisnärvaron och de långa utryckningstiderna. Det finns skäl att reflektera över detta faktum. Ett samhälle som Skellefteå eller för den delen Sollefteå, är oerhört sårbara ifall terrorn skulle slå till.

Statsminister Stefan Löfven talade nyligen om att politiken har varit naiv inför terrorhotet mot Sverige samtidigt ser vi hur redan kraftigt begränsade polisresurser från områden i Norrland avdelas till att bevaka gränspassager i söder. Eftersom gränskontrollerna inom överskådlig tid kommer att upprätthållas bidrar det ytterligare till en kapacitetssänkning att avvärja allvarliga brott häruppe, ja, det är ett perspektiv som sällan lyfts i riksmedia.

Säkerhetspolisen beskriver förvisso våldsbejakande islamistisk extremism som något av ett urbant stortstadsfenomen, men bara för den sakens skull innebär det inte att polisresurserna i Norrland per automatik bör nedprioriteras.

Om det är någonting som insatsen i Boliden bevisar är det att trygghet och säkerhet måste kunna garanteras i hela landet.

Ja, vem vet var terroristerna kommer att slå till nästa gång.

Det kan till och med ske i Min hemstad.