Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Låt nazisterna känna på rättssamhällets fulla kraft

De hade kanske hoppats på en uppslutning som liknade partidagarna i Nürnberg, men nazistmarschen i samband med bokmässan Göteborg blev av allt att döma ett praktfiasko.

Detta efter en framgångsrik insats från polisen.

För närvarande sitter 23 personer anhållna misstänkta för våldsamt upplopp och fler ärenden kan komma att öppnas när väl videomaterialet från manifestationen har granskats.

Återigen har det visat sig att den nationalsocialistiska rörelsen är betydligt svagare än vad man riskerar att få intrycket av från medierapporteringen. Å andra sidan tycks den stora uppmärksamheten ha lett till att polisen äntligen har börjat mobilisera med full kraft mot de nazistiska manifestationerna.

Kritiken mot att polisen tidigare har agerat alltför passivt gentemot Nordiska motståndsrörelsen – såväl Annie Lööf som Jimmie Åkesson har markerat i frågan – har uppenbarligen lett till en omprövning och revidering av polisiär taktik.

Det är välkommet.

Varken nazisterna eller de självrättfärdigande syltskallarna till våldsamma motdemonstranter kunde därmed utropa sig själva till segrare i samband nazistmarschen. Det var i stället polisen som genom ett korrekt och resolut agerande vann medborgarnas sympatier.

Det faktum att polisen såg till att äga kontroll över gaturummet var en oerhört viktig markering från rättssamhället sida. Sammandrabbningar och konfrontationer mellan olika extremgrupper måste alltid stoppas. Polisen måste i de här sammanhangen alltid vara, och uppfattas vara, den starkare aktören.

Det resoluta agerandet under manifestationen i Göteborg visar också att diskussionerna om att terrorstämpla nazistorganisationer eller att kraftigt kringskära demonstrationsmöjligheterna, är underordnad frågorna om polisiära resurser och ordningsmaktens agerande.

Ja, att det handlar om hur nuvarande lagstiftning tillämpas snarare än nya krav på lagskärpningar.

Att det samlades 10 000 personer på Heden i Göteborg för att markera sin avsky mot nazismen ska heller inte underskattas. Men fredliga motdemonstrationer i all ära – heder till de som protesterar mot nazister – så är det svenska nazistproblemet i huvudsak en polisiär ordnings- och säkerhetsfråga.

Förebyggande arbete krävs. Att infiltrera, övervaka och störa ut den här typen av organisationer är ett måste, då det inom den nazistiska miljön finns synnerligen farliga (såväl brottsaktiva som tidigare dömda för grova våldsbrott) individer.

Och i det avseendet ska man varken underskatta eller överskatta det nazistiska hotet. Det gäller även här Västernorrland.

Lyckligtvis handlar det än så länge ytterst sällan om våldsamheter, och attentat mot exempelvis asylboenden, här i regionen. Men tyvärr kan man samtidigt konstatera, vilket även Expo:s granskningar indikerar, att nazisterna på senare tid har blivit mer aktiva norr om Dalälven.

Viktigt är att tillgodose så det finns beredskap om nazisterna på allvar försöker att mobilisera i den här delen av Sverige.