Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Striderna inom Moderaterna i Västernorrland sätter bilden av ett krisande parti

Annons

"Rena ombudsmannafasoner", "amatörmässigt" och "så här brukar det ju bara gå till ute i arbetarekommunerna".

Att döma utifrån de många reaktionerna ledarsidan har tagit del så är stämningen inför det moderata partidistriktets nomineringsstämma så pass infekterad att man har börjat använda "s-ordet" mot varandra.

Det sägs att ombuden måste förbereda sig på "strid" och "mygel" inför stämman 26 november på legendariska hotell Kramm i Kramfors. Ja, det pratas till och med om att informationen som skickas från partidistriktets kansli måste ifrågasättas (det går nästan att ta på partiparanojan).

Tyvärr har nomineringskommittén ställningstaganden bidragit till stämningsläget, och därmed också försatt partiombudsmannen Peter Sjöbom i en oerhört besvärlig sits. Saken är att han bland annat deltagit i kandidatintervjuerna samtidigt som han själv kandiderar till en plats på landstingslistan.

Det ser med andra ord inte särskilt elegant ut. Att ett sådant förfarande från partikansliets sida är stadgeenligt innebär inte nödvändigtvis att det sticker desto mindre i ögonen på "konkurrenterna".

Detsamma kan sägas om Margareta Tjärnlund (M) som sitter i nomineringskommittén och kandiderar själv.

I grund och botten handlar det hela om just tilltagande konkurrens beträffande ett fåtal värdefulla platser på landstings- och riksdagslistorna. Pressade av svaga opinionssiffror och utdragna personkonflikter, är det som upplagt för strider om de fina – och inte minst de välarvoderade – uppdragen.

Därför är det också noterbart att nomineringskommittén har fattat beslut om att inte offentliggöra vare sig resultatet av provvalet eller kommitténs förslag (som enligt uppgift egentligen skulle ha kommunicerats i fredags) till stämman. Och det ställningstagandet lär dessutom spä på spekulationerna rejält.

Möjligtvis är kommittén orolig för att medial rapportering kan påverka ombuden inställning till vissa kandidater? Enligt ordförande Patrik Gustavsson (M) betraktas i alla fall förslagen till stämman som en "partiintern" angelägenhet.

Men faktum är att kommitténs ställningstagande avviker från Moderaternas tidigare linje för att inte tala om exempelvis Centerpartiets och Liberalernas öppenhet. När Lennart Bolander (M) var kommittéordförande så offentliggjordes kommitténs förslag redan i samband med att ombuden fick ta del av stämmohandlingarna. Så inte denna gång, enligt Gustavsson.

Det är just bristen på öppenhet och transparens inför såväl medlemmar som medier, som väcker starka reaktioner. Särskilt eftersom framtiden för distriktsordförande Jörgen Berglund (M) i allra högsta grad kan komma att påverkas av utfallet på stämman.

Inte för att det alls behöver vara så men blotta misstanken om att han i något avseende kan ha deltagit i en oschyst eller riggad nomineringsprocess riskerar att underminera hans framtida mandat.

Berglund har redan offentliggjort att han vill kandidera till riksdagen (om än i väldigt svävande ordalag) och man behöver inte direkt vara skarp som Karl Gerhard för att förstå att han därmed har goda chanser att "toppa" riksdagslistan nu när Lena Asplund (M) satsar på en landstingskarriär.

Till saken hör att partiet kan komma att förlora en riksdagsplats. Därmed riskerar en hel rad personer att behöva rotera: Sannolikt är att Per Wahlberg (M) puttar bort Stig Grip (M) som partiets gruppledare i landstinget, och så vidare.

Det finns med andra ord många skäl att intressera sig särskilt för Moderaterna i Västernorrland. Utan ett starkt moderat parti i länet så kommer den socialdemokratiska dominansen i regionen att bli än mer påtaglig.

Tyvärr ser det i dagsläget ut som att det moderata partietablissemanget är sina egna värsta fiender. Och i det avseendet finns det ju helt klart fog för kritiken och jämförelsen mellan dem och länet socialdemokrater.