Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomas Izaias Englund: Vi som hoppades på Gunnar Strömmer (M) får nöja oss med Amanda Lind (MP)

Artikel 3 av 6
Amanda Lind utsedd till kulturminister
Visa alla artiklar

Utanför Västernorrland beskrivs Amanda Lind ofta som en doldis, trots att hon sedan några år är partisekreterare för Miljöpartiet, och har stått i ett flertal direktsändningar och förklarat partiets sjunkande opinionssiffror.

Redan har vår nya kulturministers frisyr samt fäbless för lajvrollspel – hon spelar visst gärna en skogsalv (som lyssnar till Löfvens drillande lärka) – uppmärksammats. Men i den vackra bildningsstaden Härnösand är hon, som sagt, sedan länge ett väletablerat namn.

Med en färsk ministerutnämning stärker Amanda Lind givetvis sin egen profil.

Kanske siktar hon på att bli språkrör efter Isabella Lövin (MP)?

Amanda Lind är ju trots allt en av få politiker från länet som har tillräckligt med star quality för att nå utanför parti- och kommungränser. Ja, med tanke på hur djupt uppskattad hon är bland politiska motståndare så har hon helt klart potential att överbrygga de svåra politiska motsättningarna som regeringen kommer att möta i förhållande till samarbetspartierna.

Bortsett från att Amanda Lind är ett bra namn på kulturministerposten så är det beklagligt att bilden nu förstärks av att portföljen ha blivit något av ett tröstpris från Socialdemokraterna till Miljöpartiet i regeringsbildningen. Men de få ju i alla fall vara med (till skillnad från Liberalerna och Centerpartiet)...

Samtidigt bör det väl sägas att det framför allt har varit två helt andra namn från Västernorrland som förekommit i diverse ministerspekulationer. Det handlar om Örnsköldsviks Gunnar Strömmer (M) och Källströmsvägens, Emil Källström.

Men vad är väl en justitieminister mot en kulturminister nu när det inte blev en alliansregering?

Statsminister Stefan Löfven är ju för övrigt också från trakten.