Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy Ehlin: Oscarsnominerade ”The Martian” amerikanskt skräp

Mittmedias filmbloggare Tommy Ehlin är inte nöjd med Oscarsnomineringen av Ridley Scotts "The Martian".
På bloggen "Filmbiten" hittar du mer åsikter och filmtips.

Annons

Oscarsjuryn har gjort det igen – premierat en inhemsk film fylld av amerikansk självgodhet. I det här fallet är det NASA som hyllas. I fjol var det den amerikanska armén (”American Sniper”).

Jag hade högre tankar om regissören Ridley Scott (”Alien”, "Blade Runner”, "Gladiator”, för att nämna några andra filmer i hans arsenal). Men när fan blir gammal blir han religiös. Tydligen.

”The Martian” är ännu en pr-film och söktrycket till NASA lär bli stort den kommande tiden. Vore jag ansvarig för den verksamheten skulle jag dock oroa mig för vilken kompetens som faktiskt kommer. För att charmas av "The Martian” borde inte vara något att nämna i cv:n.

Med hjälp av Matt Damons karaktär Mark Watney, som lämnas ensam på Mars efter att övriga besättningsmän flytt från en sandstorm, vallas tittarna som en skock får genom den två timmar och tjugo minuter långa berättelsen. Mark spelar in och pratar till rymdbasens kameror, i brist på annan mänsklig kontakt. Därmed får vi veta hur farligt och till synes omöjligt allting är med att försöka överleva i rymden. Mark låter oss gång på gång förstå att alla moment han är på väg att göra är ofantligt svåra – men genom den träning han fått så vet han precis hur han ska lösa situationen. Vilken tur.

Det är snedsteg som detta som kan förväntas av Oscarsjuryn. De har alltid gjorts. Men man hinner glömma. Bygga upp förväntningarna. Få tillbaka tron.

Så sitter man där igen framför skärmen eller radion och lyssnar på vilka som nominerats. Och när titlar som "The Martian” och ”American Sniper” läses upp, dör en konstnärssjäl någonstans. Någon som inte hade pengar att lobba för eller ett alltför icke-patriotiskt tema i sin film.

Det är en skam.

LÄS ÄVEN:

Bara vit hud när skådisar prisas på Oscarsgalan – demonstrationer planeras

Alicia Vikander Oscarsnominerad