Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tommy fick punka i skogen – då omringades han av sex vargar

Det var kolsvart ute när Tommy Lingblom från Ockelbo var ute och servade vindkraftverk i skogen. Han fick punka på bilen. Plötsligt dök flera vargar upp och började cirkulera kring bilen.

Annons

– Jag vågade inte gå ut och fick åka nio kilometer på fälgen, säger Tommy Lingblom efter mötet med vargarna.

Tommy Lingblom bor i centrala Ockelbo. Händelsen utspelade sig i onsdags vid 20-tiden. Han var på väg hem när han fick punktering i närheten av Hällfors, cirka 25 kilometer nordväst om Ockelbo.

Han hade tänkt stanna till i en kraftledningsgata för att byta hjul.

– Men då stod två vargar framför bilen. Sedan såg jag fyra vargar till. De var sex. Fyra av dem cirkulerade runt bilen, säger han.

Han berättar att detta pågick i drygt fem minuter och sedan körde han därifrån med tomt däck.

– Jag jobbar i skogen och har sett mycket varg. Men de har aldrig varit så närgångna som den här gången. Nu känns det inte så bra att jobba i skogen. Det är en sak att sitta hemma och prata om varg, men en helt annan känsla i kroppen när man i skogen och vet att här finns ett vargrevir.

Bara den senaste månaden ska han ha sett nio vargar.

Tommy Lingblom har varit i kontakt med Sone Persson, naturbevakare på Länsstyrelsen Gävleborg.

Sone Persson säger:

– Jag har varit i området förut och tagit prover på avföring. DNA i avföringen visar att det är vargar från Björnåsreviret. Reviret delas mellan Dalarna och Gävleborg. Det tycks som om vargarna mer frekvent går in i Gävleborg nu.

Men är det normalt att de är så oskygga som vid mötet med Tommy?

– Det kan handla om naiva valpar, de brukar få konstiga beteenden. Sen växer det bort när de blir äldre.

Just nu strömmar det in rapporter om vargobservationer från Ockelbo. Till exempel rapporterar en hundägare att han var ute med sin jämthund i Källsjön i söndags när en varg dök upp och ställde sig bara fem meter från honom.

Han fick vråla högt för att skrämma bort vargen.

Tidigare samma dag fick länsstyrelsen också in en rapport om att en varg setts vid Wij Trädgårdar

"...utanför infarten till herrgården var en varg på väg rätt emot korsningen. Såg inte om den ändrade riktning eftersom jag bara tog min hund och vände och sprang" , berättar rapportören.