Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tomten stod i bakhåll och jag tror att jag klappar ihop

Det är lika bra att inse det.

Det är bara att falla till föga, ge upp, kapitulera, vifta med vita flaggan och böja på nacken.

Det är över nu.

Julen är redan här.

Eller – den var egentligen här för länge sedan.

Jag trodde att jag såg i syne då jag i höstas var inne på ett av de större biltillbehörsvaruhusen och plötsligt snubblade över en skäggig rödnäst figur som stod och lurade bakom en hylla som härbärgerade kastruller, sopar och diverse fågelfrön medan jag egentligen var ute efter en fläktrem till en Saab – det stod ju trots allt nåt med bil på skylten utanför affären.

Jag gissade först att det var en utklädd unge som stod i bakhåll och trakasserade allmänheten, men just som jag skulle leverera en skopa ovett eller en klapp så såg jag att det var rödklädda figurer överallt. De hade redan invaderat hyllorna från golv till tak, och just då trodde jag att jag fått tomtar på loftet, för det var trots allt fortfarande bara oktober.

Men säg den julefrid som ska få vara i fred.

Så här i slutet av november är såklart julracet redan i gång.

Tv-reklamen har matat på med julerbjudanden sedan länge, och jag har redan börjat tröttna på julmusten, och ser jag en pepparkaka till så åker jag hem och bakar havreflarn eller vaniljdrömmar.

Annonser om stadens bästa julbord kämpar sida vid sida med alla påbud om julmarknader och julkonserter som väntar, och när kommer egentligen Christer Sjögren och Carola undrar jag fast de kanske rev av Stilla natt redan i augusti?

Det känns i alla fall som att det gäller att sätta i gång med julklappslistorna redan nu om man ska hänga med i det här tempot. Och hur tidigt i förväg kan man egentligen griljera en skinka?

Tar jag in granen nu, finns det då några barr kvar till tredje advent, och vad säger grannarna om jag tänder adventsstjärnan redan i kväll, och när får man börja öppna klapparna?

Det blir så många frågor som väcks i mitt inre då julen startar tidigare och tidigare för varje år.

Frågor som man aldrig får några vettiga svar på.

Det är inte utan att man klappar ihop i förväg av den ökande hetsen.

Fast om julen ska börja så här tidigt så kanske vi kan riva av påsken redan i januari? Inte mig emot, det vore i alla fall något att se fram emot.

Men till Midsommar vill jag i alla fall vara säker på att snön är borta, så vi kan väl vänta med att resa majstången till i början av maj i alla fall …

Stefan Nordvall

Som önskar fred på jorden i julklapp. Fast en ny migsvets funkar också.