Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Tonårspojke uthängd på extremistsajt och utsatt för dödshot

En tonårspojke i Sundsvall har utsatts för hot sedan han hängts ut på extremistsajter.

Pojken har hängts ut på extremistsajter sedan han konverterat.

– Han har bytt religion och på grund av det ska han ha hängts ut på extremistsajter, säger Emma Hamberg, förundersökningsledare vid polisen i Sundsvall.

På sajterna har en bild på pojken publicerats.

– Någon har tagit en bild från pojkens eget konto på Facebook och sedan publicerat den på extremistsajter tillsammans med text, säger Emma Hamberg.

Efter publiceringen ska pojken ha utsatts för hot.

– Vi vet inte exakt hur de här hoten ska ha framförts än utan måste börja med att hålla ett ordenligt målsägandeförhör med pojken, säger Emma Hamberg.

Eftersom angreppen har koppling till den utsatte tonårspojkens trosbekännelse kan hoten betraktas som hatbrott.

Hatbrott innebär att någon angriper en person eller en grupp av människor på grund av deras uppfattade ras, hudfärg, etniska bakgrund, trosbekännelse, sexuella läggning eller könsöverskridande identitet eller uttryck. Hatbrott är inte i sig en brottsrubricering men kan ge gärningsmannen ett strängare straff än hen hade fått om motivet inte varit hat mot en viss grupp.

Läs även:

Stöd kan ge fler hatbrottsdomar

Västernorrland bra på att lösa hatbrott