Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Topparna som lockar en biten klättrare

Naturintresset kommer från uppväxten i Fränsta, även om det fick sig en törn efter lumpen. Men efter att ha bestigit Afrikas högsta topp Kilimanjaro i december är Peter Lindquist biten, och Europas Elbrus är redan inbokad till sommaren.

– Jag tar ett berg i taget, och det kan ju ta fem eller sex år, vad vet jag. Det är mycket som kan gå fel på vägen, säger Peter Lindquist.

Seven summits är samlingsnamnet för de högsta topparna på de sju kontinenterna. Peter Lindquist tror att han kommer att ha tre av topparna avklarade innan 2016 är över.

– Riktiga äventyrare har sponsorer och helt andra förutsättningar, så det är viktigt att skilja på ambition och verklighet. Men när jag närmar mig den stora drömmen, Everest, kanske jag kan få fram en sponsor. Eller så säljer jag mitt hus, allt går om man är tillräckligt galen, säger Peter Lindquist.

Ekonomin är ett av de största hindren för Peter Lindquists dröm. Skador och familjeliv är också möjliga framtida problem.

– Allt beror lite på hur livet ser ut, med familj också. Står jag där som småbarnspappa så kanske jag måste tänka om innan jag ger mig upp på några av världens farligaste berg. Men det vore svårt att låta bli när man kommit så långt, säger Peter Lindquist.

Intresset grundar sig först och främst i miljöerna som han växte upp i runt omkring Fränsta, även om han tog en paus från allt som hette natur efter lumpen.

– Det sitter i uppväxten, jag har varit mycket ute i naturen i min ungdom. Det finns ett par riktigt fina områden i Jämtlandsfjällen också, Jämtlandstriangeln till exempel, den kan jag varmt rekommendera, säger Peter Lindquist.

Efter att han bestigit Norges två högsta toppar Glittertind och Galdhöpiggen, och Sveriges högsta topp på Kebnekaise började något dra i Peter Lindquist.

– Jag bestämde mig 2013 för att jag skulle göra Kilimanjaro, mycket för att se hur mycket jag klarade av. Jag kunde mycket mer än vad jag förväntade mig, så det finns inget som stoppar mig från att ha Seven summits som en väldigt häftig målsättning, säger Peter Lindquist.

För att träna och hålla fysiken uppe terränglöper Peter Lindquist mycket, men för den som är sugen på att ta sig ut rekommenderar han också att ge sig ut och fjällvandra.

– Det är jättekul om fler kommer ut i naturen och upplever det, och det finns väldigt lagom fjällturer. I norden är vi förskonade från höjdsjuka, det blir en av mina stora utmaningar.