Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmoderater sågar partiets förslag: "Jag kommer att rösta emot"

Moderaterna i Sundsvall vill avhysa EU-migranterna och inte tillåta tältplatser.
Två toppolitiker i partiet ställer sig inte bakom beslutet.
– Jag kommer att rösta emot, säger Elin Nilsson, ledamot i kommunfullmäktige.

Det var på måndagskvällen som Moderaternas kommungrupp skulle ta ställning i frågan. Valet blev det första av de tre tjänstemannaförslagen som presenterats. Det innebär att på EU-migranterna avhyses från de husvagnsläger som bildas.

Men det finns moderater som ställer sig emot förslaget. Elin Nilsson, ledamot i fullmäktige, Viktoria Jansson, ordförande i Moderaterna i Sundsvall, Moderata ungdomsförbundet och Moderata studenter är kritiska.

– Majoriteten i kommungruppen står bakom beslutet, men jag är inte för förslaget och kommer att rösta emot mitt parti när frågan kommer upp. Utsatta människor behöver minskad stress och inte ökad. Om tryggheten att barnen har värme finns blir det enklare att ta sig ur fattigdom och gå mot en sysselsättning, säger Elin Nilsson.

Vilket förslag skulle du vilja ha?

– Förslag två.

Det innebär att EU-migranterna flyttas från södra kajen till en ny plats där de får rätt att ställa upp sina husvagnar samt att man ordnar ett natthärbärge under vintern. Samma förslag som majoriteten förordar.

Viktoria Jansson, ordförande för moderaterna i Sundsvall, är inne på samma linje.

– Min personliga åsikt, vilket jag vill förtydliga, är att linje 1 i praktiken kommer att innebära samma sak som idag men med sämre förutsättningar. Människor kommer fortsatt att nyttja den fria rörligheten, oavsett om man är fattig eller bättre belevad. Som EU-migrant har man rätt att vara här i tre månader därefter ska man kunna uppvisa en inkomstbringande sysselsättning eller studier för att få stanna. Det ska gälla för alla och det är där fokus bör ligga, säger Viktoria Jansson.