Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppmodernt i den 200 år gamla villan utanför Gävle: "Jag njuter av att bo här varje dag"

Hon har alltid älskat inredning och lever ut sin passion i brukslängan: i Oslättfors utanför Gävle. Drömmen är att satsa på sitt eget inredningsföretag.

TV: Följ med hem till Annika Bodotter:

Det lilla brukssamhället ligger bara 20 minuter från stan, ändå är det som att komma till en annan värld. I en av de putsade längorna bor Annika Bodotter med familj. Köpet av brukslängan var Annikas och Marcus gemensamma renoveringsprojekt. De första åren använde de den som sommarstuga, men sedan två år tillbaka bor de här året om.

– Jag älskar den här miljön och njuter av att bo här varje dag. Det är helt underbart att gå ut på morgonen och sätta sig med en kopp kaffe. Så fantastiskt lugnt och rofyllt. Här återhämtar jag mig själv.

Till vardags jobbar hon med människor och uppskattar kontrasten som naturen ger. Hon tycker om att gå långa skogspromenader med Elviz. Men hon har också ett stort intresse för inredning och är ständigt kreativ i sitt hem. Ett intresse som hon delar med sin svärdotter Kristina som driver bloggen bykiki och jobbar åt Damernas Värld.

– Jag pushade henne i början och vi har jätteroligt ihop. Vi byter mycket idéer och nu är det hon som trycker på om att jag ska jobba mer med mitt eget företag.

Annika skrattar vid tanken. Hon har haft kontakt med flera mäklare som varit positiva. Det vore en dröm att kunna livnära sig på det egna inredningsföretaget b.i.d (bodotter interiör design).

– Det är jätteroligt att skapa något när man ser ett slutresultat. Att kunna jämföra hur det var innan och hur det blev. Det är häftigt vad man kan göra med bara materiella ting. Och jag har förstått att jag har blick för det.

Huset byggdes för cirka 200 år sedan. På utsidan ser det ut som det alltid har gjort, rappad fasad, avvikande knutar och spröjsade fönster. Men så fort man kliver in är det som att göra en resa igen. Ljuset från allt det vita öppnar upp, lite som att kliva in i rampljuset på en scen. Trägolven, detaljer och den gamla planlösningen finns kvar vilket ger personlighet och känsla i en toppmodernt hem.

Det är nära till köket och man känner att det är husets hjärta. Det mesta är vitt ändå finns det liv och kreativitet. Det är ett kök där det lagas mat. Ytor med kakel, rejäla bänkar med tunga betongskivor, öppna hyllor med skafferivaror och redskap, ett fikonträd på golvet, vid matplatsen en braskamin och matbord av brädor och kraftiga stålben som rymmer många. Men från början såg köket helt annorlunda ut.

När de kom var huset indelat i två bostäder och de använde bara ena halvan själva. Den andra hyrde de ut. Med tiden upptäckte de att de inte ville åka tillbaka till stan och bestämde sig för att flytta till stugan på heltid men också för att slå ihop de två bostäderna. Båda tycker om att renovera och skapa. De tycker också om mat och att bjuda barnen och vännerna på middagar.

– Det är Marcus som lagar maten. Han är en mästare på att skapa nya smakupplevelser och kan trolla fram en middag av det som finns hemma, säger Annika.

De slog ut en vägg och det nya köket blev dubbelt så stort som det gamla. Stora arbetsytor var viktigt för Marcus, de tjocka bänkskivorna av betong har de gjutit själva. Ytorna lät de medvetet vara ruffiga, för att få in liv och struktur. Av väggbrädorna de tog bort har de byggt ett matbord.

Annika är också en inbiten hockeymorsa, båda sönerna har spelat med Brynäs och varje sommar kommer Anton Rödin med flickvännen Kristina Sundberg hem till Oslättfors för att njuta av den svenska sommaren.

– För två jular sedan var vi 20 stycken här, det funkade jättebra. Anton hade bjudit hit några amerikanska spelare från Brynäs, bland annat Greg Scott och hans flickvän som har blivit goda vänner till oss.

De renoverar allting själva men båda är arbetsledartyper därför kan det bli en hel del diskussioner. Men de kompletterar varandra och det slutar alltid med att de skrattar.

Bakom köket ligger gästrummet, vitt och skirt som att sova på moln. ”Master bedroom” är lika vitt men har varma detaljer av naturmaterial. Lampan av bambu och vit textil påminner om en svävande lykta. Arveskänken efter mormor är hon glad att hon har kvar.

– Man sover jättebra här. Det är så fridfullt och tyst.

Under snedtaket en trappa upp har Noel som en egen lya. Allrum med soffa och sovrum med skrivbord längst in. På väggen hänger långa rader av kepsar. Han älskar kepsar och där finns både en kornblå från Vancouver och en vinröd från Chicago.

Annika gillar att ligga i soffan och läsa eller lyssna på musik som är ett stort intresse.

– Nästa rum är en present till mig från Marcus. Kom ska ni få se.

Hon visar oss uppför en ny trappa. Åt ena hållet ligger Mayas rum och åt det andra hållet ligger Annikas.

– Jag har alltid önskat mig en walk in closet, visst blev den fin!

Där hänger klänningar och blusar, Ilse Jacobsen är en favorit, krokar med väskor och hyllor med högklackade skor. I korgen på golvet ligger Annikas favoritskor, flipflop med glitter och olika kulörer.

Även när barnen var små hade hon vita soffor. En del föräldrar förstod inte hur det var möjligt.

– Det är ju bara att tvätta. Nu har barnen lärt sig att tycka om att ha det fint omkring sig.

I somras friade hennes äldsta son Anton till sin Kristina och nu ser Annika fram emot bröllopet nästa sommar. Men också sitt nästa projekt, att bygga ett orangeri. För att odla och inreda men också för att förlänga säsongen med middagar i trädgården för alla barnen. Målet är också att jobba mer aktivt med företaget.

– Kicki säger det ofta till mig; ”Snälla Annika, du kommer att ångra dig om du inte gör det.” Kanske det närmar sig snart.

Annika Bodotter

Familj: Sambo med Marcus Rosenkvist, hon har Anton 27, Olivia 20 och Noel 16, han har Jonathan 23 och Maya 16 och tillsammans har de Elviz en 7-årig jackrussel

Passion: Inredning, skapar ombonade miljöer utan mycket saker, visar inspirationsbilder på instagramkontot @bodotterinteriordesign

Bor: I en brukslänga i Oslättfors, ett järnbruk som grundades på 1600-talet, på 1880-talet övergick bruket till skogs och jordbruk, bygatan kantas av brukslängor, inspektorsbostaden, kvarnen och kyrkan.