Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitikern: "Tiggarna ska vräkas från lägret i hamnen"

Politikerna grälar om tiggarlägret i hamnen.
– Tiggarna ska få ett nytt läger, säger Peder Björk (S).
– De ska vräkas, säger Jörgen Berglund (M).

Ledare: Viljan att hjälpa tiggande EU-migranter kan faktiskt tryta

Tidigare i veckan skrev ST om husvagnslägret med tiggare från Rumänien och Bulgarien i inre hamnen. Området anses olämpligt som boplats och de sanitära förhållandena är under all kritik.

Sundsvalls kommunpolitiker har beslutat att lägret ska flyttas till en lämpligare plats. Kommunen är beredd att betala den markägare som vill upplåta ett område åt tiggarna. Men det är lättare sagt än gjort och kommunen har hittills inte lyckats få någon camping- eller markägare att ställa upp.

Jörgen Berglund, oppositionsråd och moderaternas starke man i Sundsvalls kommunfullmäktige, är kritisk till turerna runt lägret. Han tycker att tiggarna ska vräkas och att lägret ska tömmas, och att kommunen inte ska försöka hitta någon annan plats för dem att ställa upp sina husvagnar på.

– Vi gör de här människorna en björntjänst om vi bara låter dem flytta till en annan plats, säger Jörgen Berglund.

Han anser att tiggeriet och boendet i lägret inte ska sanktioneras av kommunen.

– Det kan inte vara någon lösning på lång sikt.

Var ska de ta vägen om de vräks?

– Ska vi hjälpa de här människorna på riktigt så ska de erbjudas arbete, det finns ju bra exempel på de som har lyckats få jobb här, eller utbildning i hemländerna. Det här är ju ett problem som EU måste lösa i hemländerna och ingenting man kan dumpa över på enskilda kommuner som Sundsvall, säger Jörgen Berglund.

Han är dock ganska ensam om sina åsikter bland Sundsvalls lokalpolitiker. Bara Sverigedemokraterna är inne på samma linje.

– Vi i majoriteten, liksom Liberalerna och Kristdemokraterna, vill flytta lägret till en annan plats i Sundsvall, säger kommunalrådet Peder Björk (S).

Peder Björk anser att det är fel att vräka romerna, utan att erbjuda ett alternativt boende.

– Det är typiskt för Moderaterna och Jörgen Berglund att försöka göra det enkelt för sig. I den bästa av världar skulle de här människorna kunna få hjälp i sina hemländer, men nu är det ju inte så. Då måste vi försöka göra någonting. Man kan inte bara titta på när människor far illa, säger Peder Björk.

Kommunen har nu gått ut med en ny upphandling för att ännu en gång försöka få någon privat markägare i Sundsvall att upplåta en ny plats åt tiggarlägret, mot betalning.

Läs mer:

Tiggarlägret kan inte flyttas – ingen markägare i Sundsvall vill ta emot romerna

Sökes: Markägare som vill starta nytt tiggarläger

Romerna vill inte flytta

Rimlig hantering av svåra problem i husvagnslägret