Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Toppolitikerna strider för att stoppa hastighetssänkningen på E14: "Ett dråpslag för landsbygden"

 
E14 föreslås bli 80-väg
Visa alla artiklar

Trafikverket har planer på att sänka hastigheten till 80 km/h på E14.
Nu vill toppolitikerna i Sundsvall stoppa förslaget.
– Det vore ett dråpslag för landsbygden om det blev verklighet, säger Jörgen Berglund (M).

LÄS MER: E14 föreslås bli 80-väg – uppfyller inte kraven enligt Trafikverket

Under förra veckan berättade vi om Trafikverkets planer på E14.

I en ny rapport så framgår det att det kan bli aktuellt med en sänkning av högsta tillåtna hastigheten till 80 km/h senast 2025. Anledningen är den nuvarande standarden på vägen inte uppfyller regeringens krav på trafiksäkra vägar.

Uppgifter som upprör politikerna i Sundsvall.

– Det är ingen bra idé och det skulle försvåra för alla människor som är beroende att åka bil, säger Jörgen Berglund, oppositionsråd i Sundsvall.

Vad skulle det få för konsekvenser för Sundsvall?

– Det skulle komplicera för människor att bo och verka utanför Sundsvall. Jag tror alla har behov av både en landsbygd och en stad och då behövs goda kommunikationer. Bilen är för många fortfarande ett väldigt viktigt transportmedel och sänker man hastigheten tar det mycket längre tid.

LÄS MER: Sänkt hastighet på E14 att vänta

Han får medhåll av kommunalrådet Peder Björk (S) som menar att satsningar bör göras på att förbättra vägen i stället för att sänka hastigheten.

– Det vore bättre att göra de anpassningarna så vi har en väg av hög standard där vi kan hålla höga hastigheter. Det här är en väldigt viktig väg för den öst och västliga förbindelsen i hela regionen. Inte minst för arbetspendlingen, men även för att människor ska kunna röra sig på grund av sina fritidsaktiviteter, säger Peder Björk.

Jörgen Berglund köper inte heller tankarna på att sänka hastigheten för att förbättra trafiksäkerheten.

– Det är uruselt. Vi ska i stället investera i vägen för att höja trafiksäkerheten och inte att sänka hastigheten. Det är Trafikverket som sitter på pengarna och de väljer en billig lösning som drabbar oss och alla de som bor i vår region. Det är klart att vi ska göra allt vi kan för att minska olyckorna, men att hela tiden sänka hastigheten är ingen lösning, säger Jörgen Berglund.

LÄS MER: Ingen sänkning av hastigheten efter E14

Förslaget är ute på remiss framtill i sommar. Kommunen ger inte upp hoppet och försöker få Trafikverket att ändra sig.

– Det är bäst att vi sköter detta i en bra dialog med staten och på så sätt påverkar så att hastigheterna inte sänks, säger Peder Björk.

Hur ser du på chanserna?

– Jag har goda förhoppningar. Jag tror att de ser betydelsen av en europaväg i vår del av landet som knyter ihop den östliga och västliga av landet och att man har möjlighet att skjuta till de här pengarna.

Fredrik Söderberg 060–19 74 04 fredrik.soderberg@mittmedia.se