Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Torbjörn, 72, började ta ridlektioner igen efter 30 år: "Det är veckans höjdpunkt att komma hit"

Efter närmare 30 år har den före detta ordföranden för Sundsvalls Fältrittklubb återigen börjat rida i ridskola.
Nu 72 år gammal.
– Det är jätteroligt. Det är en väldigt bra lärare och en tålmodig häst, säger Torbjörn Ohlsson.

Det är aldrig för sent att börja rida på ridskola. Det är Torbjörn Ohlsson, 72 år, ett tydligt exempel på.

Han har varit aktiv i Sundsvalls Fältrittklubb i 42 år och bland annat suttit som ordförande. På 70- och 80-talet hade familjen egna hästar och Torbjörn Ohlsson var även aktiv ute på tävlingsbanan. Sen dess har han inte tagit någon ridlektion utan bara ridigt sporadiskt.

Läs också: Hopphästen Bruce-Lee är tillbaka från skada – vann överlägset direkt i säsongpremiären

För ett par år sedan tog han och hans fru hand om en pensionerad ridskolehäst som de motionerade några dagar i veckan, men 2014 blev de tvungen att ta bort hästen, som då var 23 år gammal.

– Efter det blev jag rastlös i benen, man blir ju det när man är van att hålla på liksom. Så jag tog kontakt med ridskolan och hörde om det fanns plats för mig i någon grupp, säger Torbjörn Ohlsson.

Och det fanns det. För drygt ett år sedan började han rida i en grupp på fredagarna. De tränar på balansen, att få hästen att gå i rätt form och så rider de i såväl skritt, som trav och galopp.

– Det händer att det blir ett hopp över något hinder några gånger också, säger han.

Läs också: Alnö Ridklubb kan tvingas stänga ner: "Känns dystert"

Ridskolan är som ett andra hem för honom och kärleken till djuren är stor.

– Hästar är underskattade, och det är extra svårt att få tag på bra ridskolehästar. Tänk hur nära vi får komma och de låter oss göra det mesta och har ett extremt stort tålamod. Ridskolehästar är nog de bästa djur som finns, säger han.

Han är ungefär 30 år äldre än de flesta som rider i gruppen. Något han bara tycker är kul.

– Jag är nog äldst på ridskolan som rider. Men det är roligt och jag gillar att umgås med de som är yngre. Det är allt från barn och ungdomar och upp till min ålder, så det är en otrolig blandning. Det är nog veckans höjdpunkt att komma hit, säger han.

Läs också: I sulkyn är alla lika: "Det är en otrolig frihet att sitta där i vagnen"

Åldern till trots ser Torbjörn Ohlsson ett antal år på hästryggen framför sig. Han skämtar och säger att han måste hålla kvar intresset i familjen. Han har nio barnbarn och inget av dem är intresserade av sporten, vilket han tycker är lite synd.

– Det är lite tråkigt, men då får jag hålla kvar det i stället. Skämt å sido, jag älskar verkligen att rida och så länge jag är i någorlunda form och det inte finns något fysiskt hinder så tänker jag fortsätta att rida. Det finns ingen bortre gräns för hur länge man kan hålla på, säger han.